Julkorv

700 g fläskkött
300 g nötkött
300 g rimmat fläsk
1 kg halvkokt potatis från dagen innan
1 gul lök
1 msk potatismjöl
3-4 dl kokt kall mjölk
ca 2-3 dl fläskbuljong el köttbuljong
1 msk salt
Nymalen vitpeppar
1,5 tsk grovmalen kryddpeppar
1/2 tsk ingefära
Lite malen nejlika

Lägg fjälstren i blöt över natten, Skölj de sedan under rinnande vatten.

Skala och hacka löken, fräs löken mjuk i lite smör, bryn ej, låt sedan kallna.

Mal köttsorterna, potatisen och löken, gärna två gånger.

Ställ nu allting så kallt som möjligt! Gärna några timmar, då blir korven bäst!

När allting har kallnat ordentligt, är det dags att blanda, salta och krydda först, tillsätt potatismjölet och späd sedan med den mycket kalla mjölken och buljongen, låt inte degkroken gå för fort, då blir korven seg!

Gör ett smakprov, gärna i mikron, kanske vill man ha lite mera salt eller kryddpeppar.

Stoppa korvsmeten ej för hårt i krokfjälsterna knyt om och picka de lite.

Frys in korvarna råa, sjud de sedan halvfrysen i buljong med lagerblad, lök, krydd- och vitpeppar i ca 15-20 min.

Text Karin Fransson Foto Joachim Grusell