Kärlek och politik får nypremiär på Norrlandsoperans NO Play

Kultur i karantän – upptäck digital kultur

Kultursverige går på sparlåga. Men om längtan efter konst, musik och teater blir för stor finns det möjlighet att se och höra föreställningar digitalt. Nej, det är inte samma sak som att uppleva de olika konstformerna live, men det är bättre än ingenting. Och när man väl gillat läget, som det så vackert heter, kan du med ett klick plötsligt befinna dig på en scen utomlands! Här kommer tips och inspiration för dig som vill ta steget ut i det digitala kulturlivet.

Teater

Uppsala stadsteater
Alltid Nära är teaterns play-sida med ett gediget innehåll att ta del av från hemmasoffan. Här finns visningar bakom kulisserna, digitala föreställningar, tips från mask och kostym, podcasts, intervjuer och mycket mer. 

Du kan också köpa biljett till en specialfilmad version av den kritikerrosade föreställningen ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” som producerats i samarbete med Unga Klara i Stockholm och hade premiär i höstas (visas t.o.m. 31 mars).
uppsalastadsteater.se

Dramaten
På Dramaten play kan du bland annat se en prisad version av pjäsen Och ge oss skuggorna med Margareta Krook och Max von Sydow i huvudrollerna eller varför inte Utvandrarna med Rolf Lassgård och Stina Ekblad. Är du i Stockholm kan du dessutom ge dig ut på ljudpromenad med Dr Glas och Krister Henriksson i hörlurarna genom att ladda ner appen Promenad.
dramaten.se

Klassisk musik & balett

Kungliga Operan
Kungliga Operans digitala scen visar allt från balett och opera till konserter och dokumentärer. Här planerar man också att lägga ut en hel del nyheter under våren.
operan.se

Berwaldhallen
Sveriges Radios konserthus bjuder på konserter i världsklass med Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören. Här kan du lyssna direkt eller i efterhand via play eller Sveriges Radio P2.
berwaldhallen.se

Konserthuset
I filmarkivet på Konserthuset play finns en unik musikskatt. Hundratals filmer från tidigare livesändningar och konserter med Kungliga Filharmonikerna och specialproducerade filmer för barn, jazz och kammarmusik.
konserthuset.se

Norrlandsoperan
Norrlandsoperan i Umeå kommer i vår att ha en ökad digital satsning på repertoaren. Don Giovanni, som hade premiär i mars förra året, innan den fick läggas ner på grund av pandemin, ska få nypremiär så fort det är möjligt och man planerar också att sända föreställningen i en filmad version.
norrlandsoperan.se

Museer

Röhsska museet i Göteborg
Det här är museet för dig som är intresserad av historisk och samtida design och konsthantverk. Röhsska är landets enda specialmuseum inom dessa konstgrenar och nu har man samlat sina digitala resurser i ett digiseum, där du kan ta del av omfattande samlingar samt berättelser och nyheter i sociala medier.
rohsska.se

De kungliga slotten
2015 visades en utställning på Kungliga slottet med ett 30-tal plagg som prinsessan Lilian burit vid representation och familjehögtider. Nu kan du gå en digital tur i 360 grader, där varje plagg kan roteras, zoomas in och förstoras. Även skyltarna är klickbara.
kungligaslotten.se

Stadsmuseet i Stockholm
Här hittar du det Digitala stadsmuseet, med över 300 000 fotografier från Stockholms historia, en härlig nostalgitripp för den som vill minnas miljöer och byggnader från förr.
digitalastadsmuseet.stockholm.se

Gotlands museum
Här kan du följa med på en mängd digitala stadsvandringar runt om i Visby, men också få veta mer om en ringbrynja som hittades vid en städning av tornvinden i Tofta kyrka.
gotlandsmuseum.se

Streamingtjänster – tv och film
I dag kan du både hyra och köpa filmer online, antingen via abonnemangstjänst eller genom att ”betala vid behov”. Tv-serier har fått ett rejält uppsving de senaste åren, både vad gäller manus och medverkande.  Netflix, Viaplay och HBO Nordic är några aktörer. Den senare producerade bland andra det prisbelönta, starka dramat Chernobyl (om kärnkraftsolyckan 1986), i regi av Johan Renck och med många svenska skådespelare bland andra Stellan Skarsgård. På Viaplay hittar du t.ex. den hyllade Älska mig 1 & 2, skriven och regisserad av Josephine Bornebusch. Missa inte heller det digra utbud som finns att ta del av på SVT play!
svtplay.se

Biblioteken
Du har väl inte missat att biblioteken erbjuder ett stort utbud av digitala tjänster? Här kan du låna e-böcker, ljudböcker och filmer. Flera bibliotek ger även digitala boktips och har egna bokklubbar.
biblioteket.se

Text Camilla Janzon Foto Norrlandsoperan

Senaste artiklarna