Kyckling Marengo

4 personer
1 kyckling på drygt 1 kg. Alternativt ett par kycklingfiléer och ett par kycklingklubbor eller lårben.
4 tomater
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Några champinjoner
4-8 kräftstjärtar av havs- eller sjökräftor eller något fler ur en burk (kan utelämnas)
Gröna kryddor (persilja, dragon, salvia, timjan, rosmarin eller vad man har)
2 skivor vitt bröd, gärna gårdagens, skurna i tärningar som brödkrutonger
Olja
2 dl vitt vin
2 dl hönsbuljong
Salt
Peppar

(Friterade ägg – som förlorade i frityrolja – fanns med i originalet och lades ovanpå anrättningen men har uteslutits här.)

Dela en hel kyckling i 8 delar, alternativt köp färdiga kycklingdelar och dela filéer och klubbor i vardera två delar.

Stek delarna i panna till fin färg och krydda med salt och peppar.

Tillsätt löken i bitar och häll efter någon minut på vinet. Låt koka ihop tills ca hälften av vinet är kvar.

Skålla och skala tomaterna, dela i bitar och tillsätt tillsammans med lätt krossade vitlöksklyftor samt en bukett grönkryddor.

Låt allt koka vidare under lock ca 15 minuter. Späd med buljong. (ca ½ tärning i 2 dl kokande vatten).

Tillsätt svampen, hela eller delade om de är stora. Koka i ytterligare 5 minuter.

Tillsätt skaldjuren någon minut så att de hinner bli varma men absolut inte mer.

Hacka nytt kryddgrönt under tiden och stek brödkrutongerna i lite olja och salta dem.

Ta upp kryddbuketten och kasta bort. Ta upp kycklingdelarna och lägg upp i en serveringsskål. Tomatsåsen hälls över och kryddgrönt på, skaldjuren och brödkrutongerna runt om.

Slaget är över, njut som ”Nappe”!

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom