Läs coronasäkert i bokcirkel

I dag läser man inte bara böcker som ”normala” böcker med omslag och däremellan ett hundratal sidor, nu kan du tillgodogöra dig en roman som e-bok och läsa den på en läsplatta eller i telefonen. Eller du kan få den som ljudbok och lyssna när du kör bil långa sträckor eller njuta av intrigerna som nattlektyr, innan du somnar.

Men oavsett hur man läser är det alltid upplyftande att dryfta sina tankar och åsikter tillsamman med läsintresserade vänner – exempelvis i en bokcirkel.
Men hur gör vi nu då, under coronapandemin? När man ska hålla social distans, undvika onödiga resor och som 70+ hålla sig isolerad helt och hållet?

Misströsta inte. Ring upp dina vänner i bokcirkeln, eller välj ut några vänner som du vet läser en del och är öppna för litteratur – hög som låg – och föreslå helt enkelt att ni läser coronasäkert på distans.
Som inspiration och kom igång finns det hjälp att få.

Läs med Lundströms bokcirkel i P1
Det finns ett härligt program i Sveriges radio P1, Lundströms bokradio. I det programmet presenterar programledaren Marie Lundström allehanda författare och deras nypublicerade böcker.
Men det är inte dit jag vill komma, utan till programmets bokcirklar som finns att lyssna till på Sveriges radios playsida på nätet.

Cirklarna har pågått sedan 2008 och det finns en mängd intressanta författare såväl svenska som från andra delar av världen. Modern litteratur tillika några nobelpristagare och deras mest kända verk. En guldgruva, skulle jag vilja säga, om man inte vet var man ska börja eller behöver inspiration att komma igång.

Läslust med Hundra år av ensamhet
Själv ska jag tillsamman med mig själv och med mina bokcirkelkamrater, om de nappar på förslaget, äntligen läsa Hundra år av ensamhet av Gabriel García Marquez, som fick Nobels litteraturpris 1982. Boken anses var hans och ett av den latinamerikanska litteraturens stora mästerverk.
Kanske försöker jag att läsa parallellt – boken på både svenska och spanska, så tränar jag även på mina spanskakunskaper. Ja, vi får väl se.

Sedan kan vi koppla upp oss för ett videomöte, pratas vid med högtalarfunktion på telefonerna, eller kanske till och med träffas ute innan hösten kommer och kylan blir alltför besvärande.
Topp!

Och Lundströms bokcirkel med Hundra år av ensamhet, kan ge nya insikter eller väcka nya tankar om romanen som vi tar med oss i vårt eget samtal. 

Pratar om sina läsupplevelser
I bokcirkeln på Sveriges radio-play är läsningen för det mesta upplagd i tre 20-minutersavsnitt. Där pratar och läser Marie Lundström i varje program några kapitel i taget tillsammans med ytterligare två personer. 

I det här fallet är det dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori som finns tillsammans med Marie Lundström i radiostudion och resonerar kring sina läsupplevelser.

 • Men det finns ett stort utbud att välja på. Här är ett urval:
  Lucy av Jamaica Kincaid. De två bokcirkeldeltagare är Astrid Assefa och Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter.
  Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren. Olof Wretling och Marie Göranzon läser Torgny Lindgrens klassiker från 1982.
  Alice i underlandet av Lewis Carroll. Världens kanske mest kända barnbok skrevs redan 1865 av pseudonymen Lewis Carroll. Nu granskar bokcirkeln nya vinklar tillsammans med Eva Beckman och Johar Bendjelloul.
  Laterna Magica av Ingmar Bergman. Bokcirkeln är tillsammans med författaren och poeten Agnes Lidbeck samt skribenten och författaren Göran Greider.
  Stenarna skola ropa av Ruth Rendell. Tillsammans med författarna Åsa Larsson och Ulf Karl Olov Nilsson läser bokcirkeln deckarklassikern ”Stenarna skola ropa”.
  Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood. Tjänarinnans berättelse har blivit opera, långfilm och tv-serie. Deltagarna Navid Modiri, poet och musiker, samt Katarina Wennstam, författare och journalist läser.
  Hundra år av ensamhet av Gabriel García Marquez. Dramatikern Martina Montelius och diplomaten Pierre Schori resonera med Marie Lundström i radiostudion.

 

 • Lundströms bokradio-bokcirkeln
  Här läser särskilt inbjudna gäster en roman och träffas vid några tillfällen och samtalar kring boken.
  Till bokcirkeln

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto

Senaste artiklarna