Dagens lunch allt billigare jämfört med egen matlåda.

Livsmedel har stigit mer än en utelunch

Maten blir allt dyrare och vi är nog många som letar efter röda prislappar och med stigande intresse anpassar maten vi äter efter butikernas specialerbjudanden. Men trots att livsmedelspriserna bara höjs och höjs har priserna på dagens lunch på restaurang inte alls ökat lika mycket.

En dagens lunch på restaurang har blivit billigare jämfört med att handla mat i butik. Det slår statistikmyndigheten fast i en ny rapport. Enligt siffrorna har kostnaden för en medhavd matlåda ökat med 20 procent under det senaste året. Motsvarande ökning för en restauranglunch är 9 procent.

– En matlåda kan såklart variera väldigt mycket i pris beroende på vad man väljer att ha i den, men om vi utgår från att den följer den generella kostnaden för livsmedel i butik så har priset på en matlåda stigit med ungefär 20 procent det senaste året. Under samma period har det genomsnittliga priset på en dagens lunch ökat med strax under 9 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Procentuellt sett har alltså priset för lunchlådan stigit dubbelt så mycket som dagens lunch på restaurang.

Sett över hela 2000-talet har det däremot blivit alltmer lönsamt med hemlagat till lunch.

– Om vi utgår från de genomsnittliga priserna varje år så steg priset på en dagens lunch med 90 procent mellan 1999 och 2022. Under samma period steg priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 62 procent.

Jämfört med 1999 har priset på en dagens lunch ökat mer än den allmänna prisutvecklingen i Sverige efter år 2000. Prisökningen på livsmedel låg dock under den allmänna prisutvecklingen under flera år i början på 2000-talet.

– Då vi över tid har haft en högre lönetillväxt än den allmänna prisutvecklingen är det kanske inte så konstigt att det blivit relativt dyrare att äta ute. Lönekostnader är ju en stor del av en restaurangs kostnader, något som borde synas i slutpriset, säger John Eliasson.

Text Markus Dahlberg Foto iStockphoto

Senaste artiklarna