Lyxig gratäng till rester

Rester kan ofta kännas trista, men med en vällagad potatisgratäng blir det festligare!

4 personer
1/2 kg eller 6 medelstora potatisar av en god sort, t.ex. Amandine, Asterix eller mandelpotatis
50 g riven hårdost
50 g riven eller hackad fetaost
1 krossad/hackad vitlöksklyfta
5 dl grädde
Svartpeppar
Salt

Riv den skalade potatisen grovt och blanda alla ingredienserna i en bunke.
Häll över i en gratängform och grädda i ugn på 100 grader i 1 timme, höj därefter temperaturen till 225 grader och grädda i 15 minuter till fin färg.

Tänk på att ugnar beter sig olika, så ta antingen i lite med tiden på den högre värmen, så att all grädde går in eller minska mängden grädde.

Med fin färg blir den krämig, och då blir den god till allehanda rester.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom