Se upp för bedragare i sommar.

Många bedrägerier just nu

Enligt uppgifter från polisen är det extra många som blir utsatta för bedrägerier just nu. Bedragarna ringer på telefon eller kommer hem till folk och uppger sig vara poliser.

Många blir just nu utsatta för bedrägerier. Antingen genom telefonsamtal eller hembesök där man påstår sig vara från polisen. Nu uppmanar polisen till vaksamhet.

Det är framför allt telefonbedrägerierna som har blivit allt vanligare.

– De senaste månaderna har det rört sig någonstans mellan 70–100 ärenden i månaden. Summan för vad bedragarna kommit över har uppgått till sex miljoner kronor under en tvåveckorsperiod, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.

Bedragare ringer ofta till äldre personer för att få dem att logga in med sitt bank-ID, men de kan även be den uppringde att läsa upp sina siffror på bankkort eller liknande. På så vis kommer de åt bankkonton och kan tömma dem på pengar.

Även antalet fysiska bedrägerier ökar. Ofta går det till så att bedragarna ringer på dörren och uppger sig vara poliser. När de släpps in i bostaden kan de på olika sätt komma över pengar, värdesaker och id-handlingar.

– Förut har vi haft 1–2 ärenden varannan vecka, nu handlar det snarare om minst 4–5 ärenden i veckan, säger Patrik Kågegård.

Falska poliser i uniform

Det har hänt att bedragare som ringer på dörren har haft till synes korrekta polisuniformer på sig.

– Viktigt att veta är att polisen aldrig åker hem till folk och frågar efter värdehandlingar eller värdesaker, säger Urban Svahn, sektionschef vid polisens sektion för specialstraffrättsliga brott som arbetar med bland annat åldringsbrottslighet.

– Får man ett sådant samtal eller om någon ringer på dörren, ska man motringa och kontrollera vem det är. Uppger någon att den är från polisen kan man alltid ringa 114 14, fortsätter han.

Flera personer sitter nu häktade för den här typen av brott, men bedrägerierna fortsätter. Det gäller att alltid vara vaksam och att ALDRIG uppge kreditkortnummer till någon via telefon. Logga heller ALDRIG in med ditt bank-ID om någon ringer och ber dig om det. Ingen bank, myndighet eller polis arbetar på det sättet. Det är också viktigt att anmäla försök till bedrägerier för att polisen ska ha en chans att stoppa bedragarna.

Text Markus Dahlberg Foto iStockphoto