Marianne blev it-frälst efter kurs

För fyra år sedan visste Marianne Carlberg, 87, inget om att skicka e-post, hur man kan använda internet, eller vad det innebar att vara med på sociala medier. Men efter en datorkurs förändrades allt.
– En helt ny värd öppnade sig. Nu har jag alltid läsplattan med mig och använder den varje dag, säger hon.

Marianne Carlberg är en parant kvinna, med vällagt hår, snygg och proper. Under sitt yrkesliv jobbade hon som läkarsekreterare, arbetet utfördes med skrivmaskin, anteckningar noterades med papper och penna.
I dag hade hennes arbete varit digitaliserat och datorn hade varit hennes arbetsverktyg.

”Har fått nya vänner”
Men då för 20 år sedan var internet ännu i sin linda, den tekniska utvecklingen har varit explosionsartad och nu har den första it-generationen, ungdomar födda på 90-talet, börjat komma ut på arbetsmarknaden.
– Men många äldre känner ett motstånd mot datorer. De är gammalmodiga och ser inte fördelen med att använda sig av en dator, säger Marianne Carlberg.
Hon försöker att påverka vänner och grannar, men få är intresserade. Själv är hon entusiastisk.
– Jag har fått nya vänner. Jag har blivit modigare, vågar säga ifrån och har börjat skriva insändare. Bland annat retade jag upp mig på en insändare i tidningen med rubriken; ”Nu ska åldringarna uppkopplas”.

Sköter vårdkontakter med ”paddan”
Hon tyckte att formuleringen gav en sådan negativ bild att hon ringde chefredaktören. Samtalet slutade med en ursäkt.
– Jag har mobilt bank-id och kan sköta mina räkningar och bankärenden hemifrån. Kontakten med vårdcentralen, tider och mediciner, sköter jag också med paddan, säger hon och använder smeknamnet för en så kallad iPad, en läsplatta från företaget Apple.
– Man kan göra så mycket, hävdar hon.
Hennes intresse började med en datorkurs anordnad av hemkommunen Norrköping. Där gick man igenom hur man skriver e-post och vad som menas med en app. Därefter fick de lära sig vad man kan göra med datorn och dess olika verktyg. Först därefter introducerades internet, hon fick lära sig att leta information på internet (googla).
I dag är hon familjär med de olika uttrycken och att använder sig av flera olika internettjänster.

Blivit mer teknikvänlig
– Jag tar mycket bilder, säger hon och visar en bild på ett av sina barnbarn som hon har som bakgrundsbild på datorskärmen.
– Därför ville jag kunna lagra bilder i datorn, jag tittar på program på SVTplay, ser filmer på Netflix, har mina recept och försäkringar på datorn och en direktlänk till Vårdguiden 1177, via en app.
Marianne Carlberg menar att hon blivit mer teknikvänlig, just med anledning av att hon lärt sig använda datorn och upptäckt dess fördelar.

Skulle inte ha något emot tillsyn med en kamera.

– Jag skulle inte ha något emot tillsyn hemma nattetid med en kamera, då väcks man inte. Eller att det skulle komma en robot hem till mig som hjälpreda, de är ofarliga, hävdar hon.

”Ett fantastiskt redskap”
– Innan jag gick datorkursen och köpte en egen undrade jag vad jag skulle med den kunskapen till. Jag visste inte vad man kan göra med en padda innan jag fick insikt, säger Marianne Carlberg med eftertryck.
Hon tittar på mig. Det här är viktigt, säger hon.
Och hon har ett budskap till jämnåriga: Var inte så negativa till ny teknik! Tänk lite mer, och lyssna på vad andra säger!
– Och så vill jag uppmuntra dem som kan att använda läsplatta. Ett fantastiskt redskap och till stor hjälp. Gör det!

  • Marianne Carlberg
    Född: 6 februari 1931
    Familj: Änka, tre barn – två söner, en dotter, två barnbarn och två bonunsbarnbarn
    Bor: Norrköping, fritidshus Kolmården
    Intressen: Böcker, läser ganska mycket, träffa mina vänner, spela kort, korsord och läsecirkel i SKPF, gå på konserter.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman