Sara Danius (1962–2019) var författare, essäist, professor i litteraturvetenskap och den första kvinnan som Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Modet lever vidare – en hyllingsutställning till Sara Danius

Modet, här i ordets dubbla bemärkelse, lever vidare. Modet lever vidare är också titeln på en hyllningsutställning till Sara Danius som pågår på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Sara  Danius hade en stor passion för mode och här kan du se en del av hennes stora samling designerplagg. 

Sara Danius hade ett stort modeintresse – något hon använde för att kommunicera och ta ställning i frågor som jämställdhet och kvinnokamp. På utställningen finns bland annat en stor samling skor av märket Prada.

Kläderna som visas auktioneras dessutom ut på Tradera den 8 mars, den internationella kvinnodagen, och alla intäkter går oavkortat till Sara Danius minnesfond. En fond som startades av hennes familj med syfte att stödja kvinnliga efterföljare inom essäestik och kritik.

Utställningen är coronasäkrad så det finns endast åtta biljetter till varje besökstid. Och platsen är väl vald eftersom Sara Danius var systerdotter till Sven-Harry Karlsson, museets grundare.

Här bokar du din biljett till utställningen som pågår t.o.m. 18 april: 

Här ser du kläderna som auktioneras ut till förmån för Sara Danius minnesfond

Text Camilla Janzon Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna