Sven Ahlström i Serotonin, 2020 på Kulturhuset Stadsteatern.

Se pjäsen Serotonin gratis på nätet

I stället för biobesök, teaterföreställningar, besök i konsertsalonger och konstvandringar på museer kan man i dag, med anledning av coronasmittrisken, njuta av många kulturevenemang digitalt. På många kulturinstitutionernas hemsidor hittar man spännande filmer, teaterpjäser, konstutställningar och konserter – mycket är gratis. Se pjäsen Serotonin gratis den 12 april.

Redan tidigare har många kulturinstitutioner valt att lägga ut kulturevenemang på sina hemsidor, ofta under en speciell länk på sina hemsidor  – ”play”
Exempelvis har Kulturhuset stadsteater valt att sända pjäsen Serotonin digitalt och den har premiär på Kulturhuset stadsteatern play den 12 april klockan 19. 

Det är Michel Houellebecqs senaste roman, som blir scenkonst digitalt och sänds på hemsidan. Detta som en del i Kulturhuset stadsteaterns arbete för att tillgängliggöra kultur för alla även under en period där alla uppmanas att hålla sig hemma på grund av smittspridning av coronavirus, skriver man i ett pressmeddelande.

Gratis premiär på hemsidan
Premiärföreställningen äger rum på scenen i St Paul i Stockholm och filmas utan publik. Publiken kan i stället se föreställningen på hemsidan utan kostnad. Linus Tunström står för regin och i rollen som den dödligt deprimerade Florent-Claude agerar Sven Ahlström. För dramatisering står Lucas Svensson.

På den nya play-sidan presenterar Kulturhuset stadsteatern innehåll från hela verksamheten. Inslagen är både repriser på sådant som varit, samt nyproducerat material. Sidan uppdateras löpande med nytt material.

Kulturhuset stadsteatern play

Utvandrarna på Dramatens hemsida
På Kungliga Dramatens playsida hittar man flera intressanta föreställningar, bland andra föreställningen Utvandrarna med Rolf Lassgård och Stina Ekblad som Karl-Oskar och Kristina i Mats Eks version av Vilhelm Mobergs roman, med scenografi av fotografen Aida Chehregosha.

Och föreställningen Idioten där regissören Mattias Andersson tar avstamp i Fjodor Dostojevskijs klassiker Idioten för att undersöka vilken relevans romanens etiska, politiska och existentiella frågeställningar har i vår samtid. På scenen ser vi bland andra Marie Rickardsson och David Dencik.

Även Konserthuset i Stockholm och Berwaldhallen har sina play-sidor där man kan hitta inspelade konserter, Berwaldhallen har även samarbete med Sveriges radio P2, som spelar in och sänder konserter i radion.

SvT och SR utökar sina tablåer
Sveriges television har förutom en mängd tv-program, filmer, serier, nyheter, program för barn med mera på sin digitala kanal SVT-play också ändrat om och utökat i sin tablå både på tv och play och sänder förutom ”coronaspecial” också gamla filmer, serier och  dokumentärer.
– SvT har ett särskilt viktigt uppdrag gentemot äldre som riskerar en lång isolering och barn som tillbringar mycket tid i hemmet, säger SvTs vd Hanna Stjärne.

SvTs samlade utbud

Även Sveriges radio play sänder en mängd nya och gamla program, bland annat ska man sända populära radiopjäser i repris med mängder av storheter som: Lars Ekborg, Inga Tidblad, Ulf Palme, Tora Teje och Anita Björk.
Från och med skärtorsdagen den 9 april går följande dramaklassiker att lyssna på i appen Sveriges radio play under ”Dramaklassiker” samt på Sverigesradio.se.
Amorina av Carl Jonas Love Almqvist från 1963. Av Henrik Ibsen: Ett dockhem från 1953,  Hedda Gabler från 1956,  Lille Eyolf från 1968 och Rosmersholm från 1951. Av William Shakespeare: Som ni behagar från 1961. Av Selma Lagerlöf:  Kejsar’n av Portugallien och Körkarlen från 1958. Av August Strindberg: Ett drömspel från 1962, Fröken Julie från 1957 och Påsk från 1952.

Hitta din favoritpjäs här

Kultur i andra länder
Den som är nyfiken på kultur i andra länder kan söka på kulturinstitutionernas namn på internet. British museum i London lovar på sin hemsida att man kontinuerligt ska ladda upp konsthändelser som man ska kunna se digitalt. På Van Gogh museet i Amsterdam kan man göra en rundvandring i museet digitalt och på Louvre museum i Paris har man konstruerat en app, som man gratis kan ladda ner på sin smartphone och därmed se målningen Mona Lisa i virtuell verklighet – Mona Lisa Beyond the glass.

Vill du hellre se de senaste filmerna kan du hyra eller köpa den du vill se genom att streama många filmer på SF Anytime, bland annat filmen Joker med Joaquin Phoenix till ett överkomligt pris.

Film nu bäst på webben
Det finns också filmtjänster på nätet som Netflix och HBO Nordic, som har många bra serier och filmer. De erbjuder sina tjänster de första veckorna gratis och sedan tar de ut en månadsavgift. Jag rekommenderar skarpt Chernobyl regisserad av den svenske regissören Johan Renck med flera svenska skådespelare i bärande roller, bland andra Stellan Skarsgård, David Dencik och Fares Fares. Den är otäck och spännande och handlar om kärnkraftolyckan i Tjernobyl, Sovjetunionen, som inträffade i april 1986. Jag hann se de fem avsnitten under de två veckor som HBO erbjöd tjänsten gratis.

På appen Google arts and culture som man laddar ner gratis på sin smartphone, dator eller läsplatta kan man se konstverk av mängder av kända konstnärer som Rembrandt, Van Gogh, Leonardo da Vinci, Anders Zorn med flera. Onlineplattformen har ett samarbete med mer än 2 000 museer runt om i världen.

Text Ullacarin Tiderman Foto Sören Vilks/Kulturhuset stadsteatern

Senaste artiklarna