Annika Strandhäll (S) och Per Bolund (MP) presenterar Pensionsmyndighetens förslag för ett tryggare premiepensionssystem.

Nytt förslag ska få bort fondskojarna

Pensionsmyndigheten presenterade på torsdagen ett 30-tal förslag på förbättringsåtgärder för det skandaltyngda premiepensionssystemet. Bland förslagen återfinns förbud mot telefonförsäljning och skärpta kapitalkrav på fondbolagen.
– Bra att man äntligen börjar rensa upp i träsket, kommenterar SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander.

I dag finns det cirka 840 fonder att välja på inom premiepensionssystemet. Kraven på fonderna har varit så låga att förvaltare utan annat syfte än att sko sig så mycket som möjligt på pensionsspararnas pengar har kunnat etablera sig fritt. Men nu ska det bli ändring på det, hoppas regeringen och Pensionsmyndigheten.

– Det finns många oseriösa aktörer. Vårt ansvar att vidta åtgärder för att säkerställa att pensionssparare känner sig trygga, sa socialförsäkringsminister Annika Strandhäll på en presskonferens på torsdagen.

Om de cirka 30 förslagen från Pensionsmyndigheten skulle klubbas igenom av politikerna, väntas drygt 300 av fonderna tvingas lämna systemet.

– Det är bra att man försvårar för skojarna, men samtidigt oerhört märkligt att man inte ställde de här kraven redan från början. Att tro att marknadskrafterna självmant skulle se mer till medborgarnas välfärd än till den egna vinsten är väl i bästa fall naivt. Man undrar ju hur många pensionsmiljarder de har hunnit fylla fickorna med, säger SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander.

SKPF Pensionärerna skulle helst se en avveckling av hela premiepensionssystemet. Men förbundet menar ändå att förslagen är bra och i rätt riktning. Inte minst förslaget om ett förbud mot telefonförsäljning i premiepensionssystemet.

– Det är en fråga vi har drivit länge. Nu hoppas vi att politikerna vågar ställa sig på pensionsspararnas sida och ror det här i hamn. Sverige har en oerhört slapp lagstiftning kring telefonförsäljning över huvudtaget, och det är knappast i någon annans intresse än de som vill lura folk att köpa saker de inte vill ha, säger Berit Bölander.

  • Några av Pensionsmyndighetens förslag:
    • Krav på historik över avkastning och verksamhet för fondbolag och fonder
    • Krav på egenhändig underskrift vid fondbyte
    • Förbud mot telefonförsäljning inom premiepensionen
    • Utvecklad strategisk samverkan mellan Pensionsmyndigheten, Konsumentverket, Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten

Text Rikard Johansson Foto Regeringen