Redan klockan sju i morse kallade socialförsäkringsminstern till presskonferens om den nya pensionskompromissen.

Nytt pensionsförslag – kan stoppas direkt

1000 kronor mer i garantipension. Det utlovar regeringen i ett nytt förslag tillsammans med Centerpartiet nu på morgonen.

Garantipensionen höjs med 1000 kronor, medan det i våras presenterade garantitillägget till bostadstillägget på upp till samma belopp skrotas.

Detta efter regeringen i helgen kom överens med Centerpartiet om en kompromiss inom pensionsgruppen om att i stället höja garantipensionen samt höja bostadstillägget med upp till 100 kronor, allt enligt uppgifter från Centerpartiet. Förslaget innebär i praktiken att den utannonserade höjningen inte längre blir en separat förmån, utan en del av pensionssystemet.

Den nya uppgörelsen påverkar vårändringsbudgeten som riksdagen ska rösta om på onsdag, men regeringens nya pensionsförslag har redan stött på patrull. När förslaget skulle hanteras i riksdagens finansutskott stoppades det av oppositionspartierna. M, SD, KD och L har nämligen majoritet i finansutskottet trots att de inte har motsvarande majoritet i riksdagen.

Hur detta kommer att se ut efter onsdagens omröstning om den nya budgeten är för närvarande högst oklart, men SKPF:s ordförande Liza di Paolo-Sandberg är i alla fall tydlig:

– ­Landets pensionärer med låga pensioner måste snabbt få ett tillskott i hushållskassan. En uppgörelse där detta inryms i pensionssystemet är väldigt bra för att kunna förbättra systemet, så att det blir långsiktigt hållbart och ger goda pensioner också för våra medlemmar. Det viktiga är nu att äldre med låg pension faktiskt får sina pengar, oavsett vilka politiska turer som partierna tar inför beslutet i riksdagen på onsdag.

Olika utspel inför riksdagens omröstning på onsdag gör det osäkert vilka förslag som gäller och därmed osäkert om beslutet. Men Liza di Paolo-Sandberg förutsätter att riksdagen tar ansvar:

– Man struntar inte i de många äldre som haft svårt tidigare och dessutom nu får känna av prisökningarna. Det finns inte i mitt huvud att man tre månader före ett val kör över en så stor väljargrupp.

Text Markus Dahlberg Foto Ninni Andersson, Regeringskansliet

Senaste artiklarna