Eva Eriksson, SPF seniorerna, Christina Tallberg, PRO och Liza di Paolo-Sandberg, SKPF pensionärerna.

Pengar finns för att höja pensionerna

Pensionen är för låg! Löftet som gavs att pensionen skulle motsvara 60 procent av lönen har inte infriats. Detta måste rättas till anser de tre pensionärsorganisationerna SKPF pensionärerna, SPF seniorerna och PRO, som tillsammans skrivit en debattartikel med Forena i tidningen Arbetet.

I debattartikeln kommer de med ett förslag på hur man kan höja pensionerna: Vi vill att riksdagspartierna samlas i en bred skattereform där socialförsäkringsavgifterna betalar pensioner, medan övriga statliga utgifter betalas med skatter, skriver de.

Drygt 4 500 kronor mer i allmän pension per månad skulle den som i dag blir pensionär få ifall löftet från riksdagspartierna bakom 1994 års pensionsreform hade infriats, menar de.

Det löft innebar att den allmänna pensionen skulle motsvara omkring 60 procent av tidigare lön efter ett helt arbetsliv. Ett löfte som blir allt mer avlägset visar färska siffror.

  • Forena: Forena är försäkringsbranschens fackförbund för medlemmar som arbetar inom försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Förbundet arbetar för att alla medlemmar få ett tryggt och utvecklande arbetsliv.

Läs hela debattartikeln här.

Foto Ullacarin Tiderman