Portokoder kan användas i stället för frimärken.

Portokod – nya tidens frimärke

Det mesta här i världen tycks bli digitalt numera, så även frimärken. Visserligen går det fortfarande utmärkt att köpa frimärken och klistra dem på kuvert och brev, men det finns en digital variant av frimärken som blir allt populärare – de så kallade portokoderna.

Det skickas inte på långa vägar lika många brev i dag som det har gjorts tidigare. Men när vi någon gång vill skicka ett brev är det vanligt att man letar i lådor och skåp efter de små klisterlapparna som är ett bevis på att vi har betalat för att få brevet skickat. Hittar vi inga frimärken är det bara att masa sig ner till närmaste butik och köpa ett nytt frimärkshäfte.

Men numera finns det faktiskt ett annat sätt att frankera brev. Portokoder är ett digitalt komplement till frimärken och de kan användas på brev som väger upp till två kilo. Portokoder köps via appen Postnord eller via Postnords hemsida. Betalning sker antingen via Swish eller med ett betalkort. I retur får man då en unik kod som ska skrivas på den plats där frimärket normalt klistras, det vill säga i brevets övre högra hörn. Kvittot på betalningen skickas till din e-postadress.

Det blir varken billigare eller dyrare att skicka brev med portokoder i stället för frimärken. Kostnaden är densamma och följer den aktuella portotabellen, som till exempel visar att ett vanligt brev på maximalt 50 gram kostar 15 kronor att skicka.

En portokod är uppbyggd av tre rader med fyra siffror och versala bokstäver i varje rad. Koden ska skrivas på brevet med tydlig stil exakt som den ser ut och den måste skrivas med svart eller blå penna. Sedan är det bara att lägga brevet på postlådan.

Varje kod är unik och kan bara användas en gång. När brevet är lagt på lådan är koden förbrukad. Har du köpt en kod och ångrar dig innan du lägger på brevet kan du använda den på ett annat brev i samma viktklass. En portokod är giltig i tio dagar. Det går inte att skriva två portokoder på samma brev. Har du köpt en portokod för fel viktklass kan den återbetalas inom 14 dagar av Postnords kundservice.

Avslutningsvis svarar Postnord på vår fråga om framtiden för frimärken, att det även i fortsättningen kommer att finnas vanliga frimärken att köpa. De vill däremot inte svara på hur stor del av alla brev som är frankerade med portokoder.

Text Markus Dahlberg Foto Postnord

Senaste artiklarna