Primärvård sparar miljoner på stafettstopp

Primärvården i Jämtland Härjedalen sparar miljoner efter att ha bromsat kostnaderna för hyrläkare och hyrsjuksköterskor.

I juni i år infördes stopp för hyrsjuksköterskor och lönetak på 1 500 kronor i timmen för hyrläkare, rapporterar SVT Nyheter Jämtland. Och man räknar med att kunna sänka kostnaderna med sju miljoner i augusti.
– Det var två bemanningsföretag för läkare som hoppade av efter att vi införde ett lönetak. Övriga bolag accepterade taket, säger primärvårdschef Anna Granevärn inom Region Jämtland Härjedalen till SVT Jämtland.

Innan stoppet infördes steg kostnaderna för stafettsjuksköterskor konstant, från 21 900 kronor under januari 2016 till toppnoteringen 777 267 kronor i januari 2017.

För att spara ännu mer inför man nu en bemanningspool för sköterskor. Målet i början av året, att minska kostnaderna med 49 miljoner för stafettpersonal, läkare och sjuksköterskor, kommer dock inte att nås.
– Med facit i hand kan man ju fråga sig varför vi inte har gjort det tidigare, men det krävs ju mod att fatta sådana här beslut, säger Anna Granevärn.