Regeringen föreslår gräns för vinster i välfärden

I november kommer regeringen tillsammans med Vänsterpartiet att lägga fram en lagrådsremiss där man föreslår ett vinsttak för privata företag i välfärden. Förslaget kommer att beröra skolan om äldreomsorgen.

Förslaget bygger på utredningen Vinster i välfärden som Ilmar Reepalu presenterades i november förra året.
I det förslaget var vinsttaket satt till sju procent för företag inom vård, skola och omsorg-äldreomsorg och sociala tjänster. Regeringen och Vänsterpartiet har enats om den modellen som då ska gälla för friskolor och företag inom omsorgen, men var taket ska ligga är ännu inte fastställt.

I en intervju i SVT Nyheter sa civilminister Ardalan Shekarabi (S) att utgångspunkten är att skattebetalarnas pengar ska gå till det som de är avsedda för.
Civilministern sa vidare att han även vill begränsa vinstuttaget inom sjukvården, men att man ska tillsätta en ny utredning för att titta på detta. Shekarabi sa också att han vill tillvarata fackens synpunkter för att se hur man kan reglera sjukvården och att vinstjakten ska ta slut även där. Pengarna behöver de cancersjuka och multisjuka, menade han.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har kritiserat förslaget som han menar kommer att leda till konkurser. Även Sverigedemokraternas kommenterade förslaget och sa att man kommer att rösta nej till ett vinsttak.
Sjukvården omfattas inte av förslaget. Inte heller privata vårdcentraler, sjukgymnaster och privatläkare.