Regeringen vill införa alkoholförbud för att minska smittrisken

För att förhindra ökad smittspridning av coronaviruset föreslår regeringen att alkoholförsäljning förbjuds på bland annat restauranger och barer mellan klockan 22 och 11. Förslaget, som presenterades på en pressträff onsdagen den 11 november med statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. Förslaget har nu skickats ut på remiss.

– Vi står inför ett läge som riskerar att bli nattsvart. Vi riskerar fler sjuka, fler avlidna och fler utarbetade människor i vården, sa statsminister Stefan Löfven vid pressträffen.

Av den anledningen vill nu regeringen vidta kraftigare åtgärder och ett led i den strategin är att inför förbud för alkoholförsäljning på krogar efter klockan 22. Förbudet är tänkt att gälla från den 20 februari till den sista februari nästa år, 2021.
Regeringen bedömer att barer, nattklubbar och restauranger är riskmiljöer och en grogrund för den ökade smittspridningen i landet.

I stora delar av landet gäller nu lokala allmänna råd. Regeringens bedömning är dock att råden inte följs i den utsträckning som är nödvändigt för att bryta smittspridningen.
Det är av den anledningen som regeringen föreslår att servering som avses i alkohollagen av spritdrycker, vin, starköl, och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat bör stoppas mellan klockan 22 och 11.

Förbudet gäller inte på särskilda boenden, exempelvis äldreboenden eller rumsservering på hotell eller minibarer på hotellrum.

I oktober upphävde regeringen besöksförbudet på särskilda boenden för äldre i Sverige. Beslutet, som kom i mitten av september, grundade sig på den minskade smittspridningen i samhället under sommaren och början av hösten.

Men nu uppträder ånyo oroväckande tecken på att coronasmittan tar sig in på landets äldreboenden. I Region Stockholm har man konstaterat fall på 48 särskilda boenden för äldre.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto