Regina Massa: Livet är fantastiskt!

Redan 2000 gick Regina Massa, 64, i pension, då bara 48 år gammal. Då hade hon jobbat i 24 år och var bara sex år från att bli berättigad maxpension, som i Brasilien är 5 600 reais per månad, 16 800 kronor. Men med en pension på 4 000 reais i månaden lever hon ett gott liv, har ett eget hus, bil, hushållerska, två hundar och fyra katter.

Jag lever ett mycket bra liv. Jag behöver knappt några kläder eller skor. Jag kan gå i havaianas (flip-flop), bikini, shorts och linne. Huset är betalt och jag har små omkostnader, säger Regina Massa och ler stort.
När de månatliga omkostnaderna är betalda har hon 2 400 reais kvar i plånboken, cirka 7 200 kronor till annat.
Det var under en kongress med sitt tidigare arbete som sjuksköterska som hon hittade sitt paradis, som hon kallar det, i den lilla fiskebyn Barra do Cunhaú i nordöstra Brasilien.

Hit ville hon flytta från storstaden Sao Paulo när hon pensionerades och bygga ett hus, promenera på stranden och vara fri. Mest skyller hon på luftföroreningarna och det smutsiga vattnet, men hon ville också leva ett lugnare tempo.
– Åren innan pension hade jag tre arbeten. Jag jobbade både i offentlig och privat sjukvård och som lärare. Jag jobbade oerhört mycket och vill inte tänka på det nu, säger hon och skakar på huvudet.

Vill sälja huset
Det är ett enkelt och okomplicerat liv hon lever. Hon stiger upp vid fyratiden, tar en promenad på stranden. Till lunchen blir det oftast något vegetariskt, även om hon säger att hon älskar bacon och köttbullar, som hennes svenska väninna Lina gör ”jättegoda”.
Tre gånger i veckan åker hon till Goianinha, bara någon mil bort, och tränar pilates. Ibland går hon till en sjukgymnast och får massage.

I maj 2014 blev jag farmor för första gången.

– I maj 2014 blev jag farmor för första gången. Min son Daniel, fick en son som heter Lorenzo, säger hon stolt.
Nu vill hon sälja huset för att komma närmare sonen som bor i Fortaleza, cirka 64 mil från Barra do Cunhaú.

Mycket generöst system
Det brasilianska pensionssystemet är mycket generöst och enligt engelska och svenska ekonomitidningar står Brasilien inför liknande problem som Sverige har haft. I dag finns 2,5 yrkesaktiva personer för varje mottagare av pension. Ytterligare ett problem är att Brasilien har en låg genomsnittlig pensionsålder, endast 49 år. Landet har också en mycket generös efterlevandepension, som ger 100 procent av den avlidnes faktiska eller intjänade ålderspension.

De senaste åren har regeringen arbetat med att ta fram förslag till en socialförsäkringsreform. Huvudsakligen föreslås en höjning av lägsta pensionsålder.

 • Ålderspension i Brasilien
  Ålderspensionen består av två olika slag: ålderspension och pension för lång tjänstetid.
  Ålderspension
  Pensionsåldern för män är 65 år och för kvinnor 60 år. För rätt till pension krävs minst 144 månader med avgiftsinbetalning. För normal pension krävs 180 månaders avgiftsinbetalning.
  Pensionen är 70 procent av den förmånsgrundande lönen plus 1 procent för varje år i tjänst. Högst 100 procent av förmånsgrundande lön kan betalas ut.
  Pension för lång tjänstetid
  För att vara berättigad till pension för lång tjänstetid fordras minst 35 års tjänstetid för män och 30 år för kvinnor. Det finns dock ett ålderskrav även för denna pension. Män måste vara minst 53 år och kvinnor 45 år.

Hav, sol och vackra stränder finns i Barra do Cunhaú.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman