Ole Bornhøf och Susanne Oehlers ser resandet som ett livselixir. Här på Machu Picchu i Peru.

Viss komfort viktigt vid resa som senior

Som senior har man obegränsat med tid för resor. Att ha viss komfort vid ankomsten till resmålet, som ett rent och fräscht hotell och att ha en reseförsäkring har blivit viktigare.
– Nu är det jätteviktigt. Man kan ju bli ruinerad annars, säger den vana seniorresenären Ole Bornhøf.

De två corona-vintrarna tillbringade Leena Koivuneva och Osmo Kurronen på Teneriffa. Foto: Sören Viktorsson.

Två erfarna globetrotterpar, från Sverige och Danmark, funderar kring om resandet som senior förändrats. Ja, till viss del, medger de. Lite mer komfort och att förbereda sig väl har blivit viktigare. Och glöm inte reseförsäkringen!

Stockholmarna Leena Koivuneva och Osmo Kurronen är hängivna resenärer.
– Vi har alltid gillat att resa, lära oss språk, träffa människor där de lever i sina kulturer samt njuta av natur och mat, berättar de och fortsätter:
– Det är svårt att säga var vi trivts mest. Vi har rest runt i Latinamerika, Sydostasien, Afrika och Australien och har många goda minnen.

För Susanne Oehlers och Ole Bornhøf, från syddanska Sönderborg, är resandet ett livselixir.
– Det började redan i sena tonåren då de åkte runt med tält i England.

Bägge har varit seniorer ett bra tag och har nu dragit ner en smula på takten.
– Tempot har blivit lugnare sedan vi blev ”grå pantrar”. Dock undviker vi fortfarande paketresor, berättar Osmo Kurronen.

Paketresor vanliga
En resesäljare med lång erfarenhet just av seniora resenärer säger att paketresor är vanligt bland äldre. Och att man gärna återkommer till samma plats.
– Jag har haft kunder som varit 30 gånger på Gran Canaria och väljer samma bekanta hotel och restauranger. 

Susanne Oehlers och Ole Bornhøf är ännu bara runt 70-strecket.
– Vi kastar oss ut på allehanda äventyr och har nu börjat resa längre. Det handlar exempelvis om Sydafrika, Kuba, Peru och Colombia, berättar Ole Bornhøf, som på grund av polio delvis reser i rullstol.

De två corona-vintrarna tillbringade Leena Koivuneva och Osmo Kurronen på Teneriffa.
– Vi har haft som rättesnöre att som seniorer inte gapa efter för mycket. För en tid sedan var vi en vecka i Budapest och turistade. Då besökte vi bara det vi tyckte var intressant, förklarar Leena Koivuneva.

Bägge paren betonar vikten av att bo bra.
– I dag accepterar vi knappast sådana råtthål som vi upplevde som unga. Men ett enklare hotell som är rent och snyggt är ok, säger Osmo Kurronen.
– Turistar vi exempelvis i en storstad föredrar vi centralt belägna hotell. Det spar mycket tid, konstaterar Susanne Oehlers.

Viktig med försäkring
Som senior har man ju fördelen att kunna resa när som helst på året. Reseexperten vi talar med påpekar att det finns en slant att tjäna, exempelvis genom att resa off-season eller välja tidiga avgångar.
Leena Koivuneva och Osmo Kurronen håller med.
– Om man är morgonpigg och kan tänka sig en tidig avgång är det ju ofta mest ekonomiskt. Det är också en fördel att komma fram tidigt och kunna utnyttja första dagen på resmålet maximalt, påpekar de.

Som tonårsresenärer tänkte Susanne Oehlers och Ole Bornhøf, inte på försäkringar.
– Nu är det jätteviktigt. Man kan ju bli ruinerad annars!

Osmo har personlig erfarenhet av hur viktig försäkringen är.
– Jag har under årens lopp exempelvis blivit bestulen på kamerautrustning, blivit rånad och inlagd på sjukhus och då har mina försäkringar täckt kostnaden.

I år skulle de ha besökt Finland, men pandemin kom emellan. Det blev Island i stället.
– Vi körde 6 000 kilometer runt hela ön. Ibland bodde vi primitivt, men det tänker man inte på i den fantastiska naturen.

Pluggar spanska
Leena Koivuneva och Osmo Kurronen har länge studerat spanska och att besöka den Iberiska halvön hör i dag till favoriterna.
– Fortfarande finns mycket att skåda och begripa. Det passar oss som spansktalande pensionärer med ett begränsat resmål som man kan fokusera på, tycker de.

Hur är det då med riktigt långväga resor? Susanne Oehlers och Ole Bornhøf har erfarenhet av att sitta sammanlagt 26 timmar på flyg.
– Generellt så har seniorer inga problem med flyg när det exempelvis handlar om USA eller Thailand. Och det är nog faktiskt snarare personer över 70 än över 65 som gör dessa resor, förklarar vår resebyråkontakt.

Erfarenhet är också av stort värde.
– Det är som piggar i ett blixtlås. Man har så att säga ena halvan av blixtlåset och tack vare dessa kopplar man ihop tillvarons aspekter och kan orientera sig ganska vant, avslutar Leena Koivuneva.

Text Sören Viktorsson Foto Privat