Rimmad lax i bitar

Rimmad lax är som gravad fast tvärtom. Man byter mängderna så att det blir 1 del salt och 1/2 del socker.

1 dl salt
1/2 dl socker
1 1/2 msk stött vitpeppar
1 1/2 dl hackad dill.

Dela fin färsk lax eller fryst och tinad i två lika delar.
Grovt krossad vitpeppar blandas med salt och socker och fördelas jämnt över de två bitarna fisk.
Fördela dillen och klappa in allt.
Lägg köttsidorna mot varandra med skinnsidorna ner och upp på ett fat med höga kanter, täck med plastfolie och låt stå en stund i rumstemperatur så att sockret smälter och sedan in i kylen. Två dygn räcker mer än väl. Vänd på fisken ett par gånger och häll bort vätska som bildas. Det går inte snabbare och blir inte bättre av att ösa på mer kryddor.

Inför serveringen skrapar man bort kryddorna, skär bort skinnen och skär därefter fisken rakt igenom som större sillbitar.

Kan med fördel serveras med friterad eller fräst grönkål i stekpanna. Vitpeppar, salt och saften av en citronklyfta ger kålen smak.

Alternativt skär man upp tunna skivor med en laxkniv. Skinnet kan gärna strimlas och halstras i torr stekpanna och vara med i dekorationen. (God att knapra på dessutom.)

Laxen går att frysa efter rimningen.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom