I appen SVT Play går det när som helst att titta på stora delar av Sveriges Televisions utbud. Det går även att skicka bild och ljud till en Apple TV eller en Google Chromecast. Motsvarande funktioner finns i webbläsaren om du tittar via SVT Plays hemsida.

Så tittar du på SVT Play

I år firar SVT Play 17 år. Sveriges Televisions strömningstjänst lanserades 2006 och har sedan dess utvecklats till en skattkista med rikedomar för hela svenska folket att ösa ur. Eftersom vi alla är med och betalar för public service via skattsedeln numera, är det synd att inte använda denna guldgruva. Här visar vi hur du kommer i gång.

Vanlig tv sänds på lite olika sätt beroende på var man bor. Den som bor i en lägenhet har förmodligen tillgång någon form av kabel-tv-tjänst som erbjuder SVT:s kanaler och TV4 utan kostnad. Hos den som bor i ett eget hus är det vanligt att fortfarande ta emot tv-sändningarna via en antenn på taket.

SVT Play sänds dock på ett helt annat vis och kan inte tas emot på samma sätt som övrig tv. SVT Play sänds via internet och därför krävs det en apparat som är ansluten till internet för att kunna ta emot sändningarna. Många platta tv-apparater kan anslutas till internet för att kunna visa SVT Play. Det går även att titta på SVT Play i mobiltelefonen eftersom Sveriges Television har gjort en app som heter SVT Play. Den som har en dator kan titta på SVT Play i webbläsaren.

Internetanslutning krävs

För att kunna se SVT Play behövs det alltså en internetanslutning. Tv-apparaten eller någon annan typ av mottagare, till exempel Apple TV eller Chromecast, ansluts då till den router som är kopplad till internet.

Ett annat sätt är att ansluta en dator till tv:n och helt enkelt visa datorns bild på tv:n i stället för på datorns skärm. Enklaste anslutningen sker via HDMI, som är en standard som överför både ljud och bild.

Det går även att ta emot SVT Play i mobiltelefonen och skicka signalen vidare till en tv (om den har sådana funktioner), Apple TV eller Chromecast, utan att de är anslutna till internet. Då kommer dock sändningen snabbt att äta upp telefonabonnemangets surfmängd.

Det bästa är att ha en internetanslutning hemma. Det kostar förstås pengar beroende på typ av abonnemang, valda hastigheter och en rad parametrar. Hör med leverantören av ditt telefonabonnemang hur du kan göra.

Smarta funktioner
Den främsta fördelen med SVT Play är att man kan titta på ett program när man själv vill. Den som en gång har vant sig vid det sättet att se på tv har svårt att gå tillbaka till tablåstyrd tv.

Men det finns många andra fördelar: En av de viktigare är det som ­kallas för tydligare tal. Det är en funktion som sänker bakgrundsljuden och gör rösterna tydligare. Det är en minst sagt efterlängtad funktion för alla som blir störda av musik och annat ljud som spelas upp samtidigt som någon pratar.

Ytterligare en smart funktion är syntolkning, där en röst talar om vad som händer i bild för den som har svårt att se.

I SVT Play går det även att få programmen textade på svenska.

Eftersom man med SVT Play själv bestämmer när man ska se ett program är det också lätt att spola tillbaka om man exempelvis inte riktig hängde med i vad som hände, eller spola fram om förtexterna känns tjatiga.

Text Markus Dahlberg Foto Markus Dahlberg

Senaste artiklarna