Små färsbiffar med mos

Biffarna
4 personer
300 gram köttfärs, gärna blandfärs
1 liten gul lök fint hackad
1 ägg
1 dl matlagningsgrädde
1 tsk tomatpuré
Salt och peppar
Gärna dessutom 1 kryddmått kanel och 1 vitlöksklyfta mosad med knivbladet med en gnutta salt eller genom vitlökspress. Det ger en spännande smakbrytning men var försiktig med kanelen

Blanda ingredienserna väl, gör eventuellt en liten smakbiff, stek och prova kryddningen.
Rulla bullar och platta till så att de blir ca 5 cm i diameter och stek dem ca 3 minuter på varje sida.

Sås
4 personer
1 schalottenlök
1 1/2 matsked smör
1 matsked mjöl
3 dl hönsbuljong – drygt en halv buljongtärning
Saften av en halv citron
Vitpeppar

Fräs lök i smör utan att få färg, krydda med nymald peppar och pudra över med mjöl och späd med buljong.
Koka ihop, men se till att såsen inte blir så tjock. Tillsätt pressad citron och blanka av med en klick smör.

Potatismos
4 personer
5 medelstora potatisar av mjölig sort
1/2 hönsbuljongtärning
2 dl mjölk
1 klick smör
1 msk riven ost
2 cm finhackad purjolök
Salt, svartpeppar och en aning riven muskotnöt.

Skala och dela varje potatis i fyra delar och koka i vatten med salt i tills de är nästan färdiga.
Häll av vattnet och tillsätt mjölken, smula ner buljongtärningen och låt koka på svag värme tills potatisen är helt genomkokt.
Mosa med en stöt, blanda ner salt, svartpeppar, en klick smör, riven ost, riven muskotnöt (men ytterst lite den kan annars ta över helt) samt den hackade purjolöken.
Broccolin kan koka med en stund i början av potatiskoket och tas upp innan den blivit alldeles mjuk.

Lägg upp vackert i låda eller på tallrik, två biffar per portion, moset med lite krossad rosépeppar på, sås över biffarna och lägg i ett par lättkokta broccolibuketter.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom