Spansk potatisomelett i svensk tappning

1-2 personer
2 ägg
1/2 dl mjölk
1 stor potatis, ca 125 g
100 g fryst hackad spenat
1/2 gul lök, ca 50 g
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
Peppar, salt, rosépeppar eller en gnutta röd chili samt en grönkrydda på slutet
Olja eller annat fett att steka i

Skiva potatisen tunt och förkoka den gärna ett par minuter. Stek i olja i en stekpanna typ 20-25 cm i diameter tills den är färdig och fått fin färg.
Skiva löken och tillsätt den i pannan men sänk värmen lite så att inte löken blir bränd.
Hacka, krossa eller pressa en vitlöksklyfta och blanda ner i pannan.
Tillsätt den tinade spenaten, blanda om och krydda med salt, vitpeppar och kanske rosépeppar eller en gnutta röd chili. Tillsätt eventuellt lite mer olja.
Vispa ihop ägg och mjölk och salta något.
Häll smeten i pannan. Lyft lite på de andra ingredienserna så att ­smeten rinner ner ordentligt och låt stelna.
Ta ett stort lock och vänd upp och ned på allt och låt omeletten glida ner i pannan igen, som fått lite nytt stekfett.
Några minuter på den sidan sedan är den klar att servera, gärna med någon grönkrydda på.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom