Strömming på italienska

2 personer
6 stora strömmingar, helst hela som man tar bort huvud, ryggrad och innanmätet på, alternativt 6 stora filéer.
1 citron
3 sardellfiléer
1 klyfta vitlök
3-4 msk riven parmesanost
1 knippa persilja
1 burk skalade tomater
Salt
Peppar
Olivolja
Ströbröd
Mjöl

Skölj de rensade fiskarna eller filéerna, torka av med hushållspapper, salta och peppra lätt inuti och på köttsidorna av filéerna, och kläm på lite citronsaft.

Hacka sardeller, vitlöksklyftan och det mesta av persiljan fint och blanda med drygt hälften av den rivna osten.

Fyll de urtagna fiskarna eller lägg blandningen på filéerna och vik ihop.

Blanda ströbröd, mjöl och resten av osten och vänd de fyllda fiskarna i det och stek dem högst 2 minuter på varje sida i en varm stekpanna, gärna med olivolja. Platta till med en stekspade så att filéerna inte viks upp av värmen.

Skär tomaterna grovt och lägg dem i botten av en ugnsform med de lätt stekta fiskarna ovanpå. Strö gärna över om det finns kvar av mjöl/bröd/ost-blandningen och ringla lite oliv-olja över alltihop.

Gratinera i 200 grader i ugn med varmluft eller 225 grader i vanlig ugn i ca 10 minuter.
Servera med citron och resten av persiljan.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom