Svampcrèpes

En fast svamp passar bra i en sås eller som stuvning i en pannkaka. Taggsvamp till exempel, men gula kantareller, trattkantareller eller riskor passar också bra. Hittar man ingen svamp i skogen kan man köpa champinjoner. Det blir i vilket fall en härlig förrätt!

2 personer
5 dl rensad svamp
2 dl grädde
4 msk riven ost,
parmesan, grana padana eller annan smakfull ost
2 msk hackad persilja
Salt
Peppar
2 pannkakor,
grädda egna eller köp färdiga från butiken.

Egna pannkakor
1 ägg
2,5 dl mjölk
1 dl mjöl
0,5 tsk salt

Blanda ingredienserna väl och låt stå och svälla i minst 30 minuter.

Grädda en pannkaka per person eller köp färdiga.

Stek svampen enligt grundreceptet och krydda med lite salt och peppar. Tillsätt grädde och koka ihop till ­stuvad konsistens.

Blanda i persiljan och tillsätt hälften av osten, krydda eventuellt mer vid behov.

Fördela svampstuvningen i pannkakorna. Rulla ihop dem och vik in kanterna på runda kakor.

Lägg rullarna i en eldfast form och fördela resten av osten ovanpå rull­arna.

Grädda i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter eller tills crêpesen fått fin färg. Servera gärna med en sallad på vattenmelon, färsk lök, fetaost och kryddgrönt.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom