Trivsamt i Sandviken

Trivsamt Seniorcenter i Sandviken är efter ett halvårs hårt arbete av medlemmarna i SKPF:s avdelning 41 äntligen klart. Den unika satsningen, som är möjlig tack vare stöd från Allmänna arvsfonden, invigdes av SKPF:s ordförande Liza di Paolo-Sandberg tillsammans med lokalavdelningens ordförande Hans Lundgren.

Det var en riktigt skruttig lokal som mötte styrelsen i avdelning 41 när de första gången öppnade dörrarna till det som de såg framför sig skulle kunna bli en samlingsplats för alla pensionärer i Sandviken. De före detta kontorslokalerna som hade stått tomma i många år var tämligen nedgångna. Men med gemensamma krafter tillsammans med den nya hyresvärden, och inte minst det stora ekonomiska bidraget på 3,4 miljoner från Allmänna arvsfonden, är nu lokalerna totalt förvandlade. Väggar och tak är skinande vita, golven är polerade och delvis utbytta, toaletterna är helt ombyggda och handikappanpassade. Allt är tipp-topp, utom köket som blir klart i mitten av oktober.

Här finns allt som behövs för den verksamhet som kommer att erbjudas på Trivsamt. Det finns ett större rum avsett för till exempel föreläsningar, ett vardagsrum där man kan samlas och prata över en kopp kaffe, ett litet sammanträdesrum för mindre studiecirklar samt, för första gången i avdelningens historia, ett kontorsrum. Allt är möblerat med moderna och fina möbler som avdelning 41 har fått till skänks.

Spindeln i nätet på Trivsamt är Rose-Marie Lindberg, som är anställd på halvtid för att sköta ruljangsen.
– Jag planerar den dagliga verksam­heten och ser till att allting fungerar, säger hon.

Bland de aktivitetar som är planerade än så länge finns bokcirklar, lättgympa, cirklar om datorteknik och hur exempelvis en iPad kan underlätta i vardagen, föreläsningar om olika resmål, matlagning tillsammans och mycket mer.
– Vi planerar att ha föreläsningar ett par gånger i månaden och även månadsträffar, säger Rose-Marie.

Trivsamt Seniorcenter är ett aktivitets­hus för äldre där alla är välkomna, även om man inte är medlem i SKPF. Pengarna som avdelning 41 har fått från Allmänna arvsfonden räcker för att driva verksamheten i tre år. Satsningen är unik och den första i sitt slag där SKPF har skapat en egen mötesplats för ­pensionärer.
– När vi kom på den här idén var det många som sa att det var omöjligt, säger avdelningens ordförande Hans Lundgren. Men det gick och nu är engagemanget stort bland oss medlemmar här i Sandviken!

Text Markus Dahlberg Foto Markus Dahlberg

Senaste artiklarna