Turfa – kul träning!

Behöver du en morot för att få till den dagliga motionen? Vill du dessutom möta andra människor? Här&Nu har träffat tre seniorer som genom mobilspelet Turf får både motion och gemenskap – och därutöver upptäcker nya platser.

En genomsnittlig dag går Eva Sjögren runt 15 000–25 000 steg. Det beror inte bara på att whippeten Scilla behöver motion, utan hon tar gärna några extra steg när hon kan. Så har det varit ända sedan hon för tolv år sedan laddade hem spelet Turf till mobilen.

– När man har hund rör man på sig mycket, men Turf gör att jag rör på mig ännu mer. Och jag har lärt känna andra som spelar och tillsammans med dem besökt många platser som jag annars aldrig skulle ha kommit till, säger hon.

Turf går ut på att ta sig till olika platser – zoner – utplacerade på en karta i spelets app. Lite som en digital form av orientering. Varje zon ger poäng, och ju längre man behåller zonen – innan någon annan besöker den – desto fler poäng tickar på. För de mest tävlings­inriktade är antal poäng viktiga. För andra är det viktigare att besöka så många olika zoner som möjligt.

– Det finns egentligen inga andra regler än att du och din telefon ska vara i zonen samtidigt. En del promenerar, andra cyklar. Om man vill vara social så är man det, vill man vara för sig själv så går det lika bra, säger Gunnar Forsell.

Läs hela artikeln i Här&Nu 3/2024 på sidan 18.

Text Johanna Lundeberg Foto Johanna Lundeberg