Vårdförbundet utökar blockad

Den konflikt som pågår mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona*, trappas nu upp.

Vårdförbundet trappar upp konflikten genom att den 20 maj varsla om blockad i 29 kommuner. Blockaden omfattar 5 000 medlemmar och sätter stopp för övertid, mertid och nyanställningar.

I praktiken innebär blockaden att anställda går hem vid när arbetstiden är slut enligt schemat i stället för att tvingas jobba över på grund av personalbrist. Så länge konflikten pågår får inte heller arbetsgivarna anställa ny personal.

Blockaden berör bland annat hemsjukvården och elevhälsan.

Konflikten beror på att Vårdförbundet och arbetsgivarorgarnisationerna inte har kunnat enats om ett nytt avtal. En svårighet är den stegvisa arbetstidsförkortning som Vårdförbundet kräver, men som arbetsgivarna ser som omöjlig att genomföra för endast en grupp med tanke på kollektivavtalet som omfattar 1,2 miljoner arbetstagare.

*Sobona är de Kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Kommunerna där Vårdförbundet varslar

Borlänge, Borås, Eskilstuna Falun, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Norrköping, Partille, Skellefteå, Stockholm, Sundsvall, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro, Östersund.

Text Markus Dahlberg Foto Gettyimages

Senaste artiklarna