Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60.

Vinn digitalt filmpass till dokumentärfestival

Är du intressera av dokumentärfilmer? Sverige är framgångsrik i denna genre och nu har SKPF pensionärernas medlemmar möjlighet att vara med i utlottning av fem digitala festivalpass. Den som inte vinner har ändå möjlighet att se filmerna till rabatterat pris. Svara på frågan i slutet av artikeln.

Dansande kvinnor i Calender Girls.

Den 7 mars öppnar 2022 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av Calendar Girls, en feelgood-dokumentär om Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60. 

Med kvinnlig gemenskap av både tårar, humor, åldrande, vänskap och dans skakar dokumentären om den förlegade bilden av äldre kvinnor. Och visar att dans och rörelse och den glädje det ger inte har någen åldersgräns. Med glittrande enhörningshorn och paljettshorts dansar kvinnorna på lastbilsflak, showar i kyrkor och uppträder på ålderdomshem.
Kvinnorna i danstruppen vägrar att bli osynliga och tar i stället klivet ut i rampljuset med stolthet och glädje.

Filmen har världspremiär under Sundance filmfestival strax innan den i mars når Tempopubliken på Stockholms biografer. Liksom förra året kommer festivalen även kunna ses digitalt i hela landet.

Regi: Maria Loohufvud och Love Martinsen
Sverige, 2022, 84 minuter

Under festivalen har även den svenska dokumentären Leva tills jag dör, en dokumentär om Kyrkbyns äldreboende, premiär. Är pensionärerna på äldreboendet i Sköndal Sveriges lyckligaste? Livet på hemmet kan gestalta sig mycket olika, men på Kyrkbyns äldreboende finns ett gotländskt energiknippe, aktivitetscoachen Monica. Med humor samt eget och personalens engagemang gör hon de gamlas tillvaro meningsfull, in i det sista. 

Hon jobbar hårt, till priset av sin egen familjetid och ett dagligt intag av värktabletter. En särskild relation får Monica till Ella, en färgstark och flärdfull dam, som Monica har ”adopterat” som sin extrafarmor. Vid 100 år fyllda tänker Ella, som i Mikael Wiehes låt, ”leva tills jag dör.” Men när slutet nalkas blir det en svår känslomässig prövning.

Regi: Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg och Anders Teigen
Sverige, 2022, 73 min

Tempo Dokumentärfestival pågår den 7-13 mars. Under en veckas tid presenteras dokumentära verk i olika genrer – film, radio, foto, transmedia och experimentella uttrycksformer. Festivalen erbjuder pensionärsrabatt och är tillgänglig för hela Sverige genom sin digitala plattform.

Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan grundandet 1998 presenteras dokumentärer från hela världen som annars inte skulle nå en svensk publik 

Pensionärsrabatt till festivalpass får endast den som deltar fysiskt.
Men SKPF lottar ut fem stycken digitala pass till våra medlemmar. Tvävlingen går ut på att den som är intresserad av ett digitalt festivalpass svarar på en fråga.
Vinnare lottas ut bland de medlemmar som skickat in rätt svar. Festivalpasset mailas ut till vinnarna.

Här är frågan:
Hur många år, med 2022 års festival inräknat, har Tempo Dokumentärfestival hållits?
Skicka ditt svar till redaktionen@skpf.se senast 1 mars. Uppge din mailadress. Ditt festivalpass lottas seda ut ut och skickas till dig digitalt.

Mer om Tempo dokumentärfestival

Om Tempo

Priser under festivalen.
Ett digitalt festivalpass kostar 300 kronor för alla festivalens 7 dagar. Det går även att köpa ett digitalt 24h-pass för 180 kronor. Det går inte att få pensionärsrabatt digitalt men du kan var med om utlotting av fem festivalpass. Se frågan här ovan.

För den fysiska festivalen kostar en biobiljett 85 kronor. För att ta del av festivalen på plats behöver man även ett Tempo medlemsskap som kostar 60 kronor fullpris och 40 kronor för pensionärer, arbetslösa och studenter.

Varje film ligger uppe på Draken Film från premiär i 48h. Det är en nya premiärer varje dag!

Foto Love Martinsen

Senaste artiklarna