Man kan fortsätta att ha ett bra sexliv långt upp i åldrarna. och man kan hitta strategier, andra sätt att ha sex på, säger sexologen Suzann Larsdotter.

Aldrig för sent för sex – lust på äldre dar

Vad händer med sexualiteten och lusten när man blir äldre? Förändras den, eller den kanske rent utav försvinner? Nejdå inte alls, säger sexologen Suzann Larsdotter. Våra kroppar förändras med stigande ålder. Kanske tillstöter sjukdomar och/eller funktionsnedsättningar. Men sexlusten, den består!

– Ja, den kanske förändras på olika sätt. Om man har en sjukdom eller en funktionsnedsättning, kan det bli nödvändigt att hitta nya sätt att njuta av varandra. Sex är mer än samlag och penetration. Det kan handla mer om lust och sensualism, närhet och ömhet. Man kan ha smeksex. Det ger njutning även att smeka en slak penis, säger Suzann Larsdotter.

Hon har tillsammans med RFSU, SKPF Pensionärerna och pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna och PRO sammanställt en broschyr, Länge leve lusten –  kropp och sex för seniorer. 

Behövs det en broschyr om sex för äldre?
– När jag föreläser på seniormässor och på dagverksamhet för äldre, samt för personal inom äldreomsorgen, har jag riktat in mig på sex och lust när man blir äldre. Och när jag efter föreläsningen har lånat ett kontor, där man kan vara privat, då kommer många och vill prata enskilt med mig.

– Jag har tidigare jobbat på RFSU och jag reflekterade över att det inte fanns någon broschyr om sex som riktade sig till äldre.
– Många tänker att det är för sent. Och undrar, som i alla åldrar, kan jag träffa någon. Jag tycker att broschyren inger hopp.

Samma pirr
Visst känner man samma pirr i kroppen när man träffar någon och blir förälskad när man blir äldre. Känslorna har ingen ålder, känslorna förändras inte. Och det kan uppstå funderingar, oro och blygsel på samma sätt som när man blev förälskad för första gången.

– Det kan ha tillstött kroppsliga problem. och man funderar hur sexet ska fungera. Och hur ska man förbereda sig? Äldre kvinnor kan ha problem med torra slemhinnor, som gör sex med penetration smärtsam. Män kan ha erektionsproblem. Då kan det vara bra att söka vård för att göra en undersökning och få veta att allt ser bra ut.

Är också folkhälsa
Äldres sexualitet är också folkhälsa, menar Suzann Larsdotter.
– En del problem uppstår på grund av medicinering. Jag kan tycka att det borde vara självklart att läkare informerar om biverkningar som påverkar sexualiteten. Det är ett svek att inte ge information, säger hon.

Det är inte alltid så självklart att prata om sexuell hälsa. Här borde sjukvården ge information och kunskap, enligt Suzann Larsdotter. Och om sex inte fungerar på samma sätt som det gjorde när man var ung, så finns det nya vägar till lust och närhet.
– Det är just detta vi tar upp i broschyren. Man kan fortsätta att ha ett bra sexliv långt upp i åldrarna. och man kan hitta strategier, andra sätt att ha sex på, smeksex och njuta av varandras nakna närhet.

Stor frihet som äldre
Och har man artros kan man hitta nya lösningar.
– En man jag träffade gick illa med rullator. ”Ja, så mycket sex blir det inte nuförtiden. Men mitt på dagen stöttar vi upp varandra och dansar riktigt, riktigt nära.” Berättade han för mig.
– Jag tycker det är ett fantastiskt sätt till intimitet och att kunna njuta av varandra.

Och så reflekterar hon över möjligheten att inte kunna utöva sex på traditionellt sätt med samlag.
– Hemligheten med att ha ett aktivt sexliv, även som äldre, är nog inte bara se det som inte fungerar, utan i stället fokusera på det som fungerar. När man blir äldre finns en stor frihet. Och vissa säger att de njuter mer av varandra än när de var unga.

Inte bara den egna njutningen
En äldre man berättade för henne vid ett samtal att: ”Förr var jag så fokuserad på min egen njutning. Nu njuter jag också av att tillfredsställa min fru.”

– Den gemensamma njutningen blir viktigare. Man kan bli fri i sin sexualitet. Men det är klart, sex handlar mycket om kommunikation. Om man hittar sätt att kommunicera sina önskningar, vad man vill och sina drömmar, då menar jag att det inte finns några begränsningar, säger Suzann Larsdotter.

 • Rådgivning
  Har du funderingar om sexuell hälsa kan man vända sig till RFSU, som har en chattjänst på sin hemsida, öppen varje måndag 19 – 20 och varje torsdag 14 – 15. Gå in på rfsu.se under menyn Fråga.
  Det är alltid möjligt att vända sig till en vårdcentral. Många sjukhus har också anställda sexologer där man kan beställa tid för rådgivning. Mottagningar för sexuell rådgivning finns listade på Svenska föreningen för sexologi, www.svensksexologi.se
 • Fakta Länge leve lusten
  Broschyren, som har fina illustrationer av ömsinta och sensuella situationer med äldre kroppar, finns att beställa på RFSUs hemsida, rfsu.se under butiker/ RFSUs materialbutik/aktuellt och kampanjer. Broschyren kostar 20 kronor,. Den går också att ladda ner som pdf gratis.
 • Informationsfilm – Länge leve lusten
  Pensionärsorganisationerna har tillsammans med RFSU producerat en informationsfilm. Filmen kommer att finnas tillgänglig på RFSUs hemsida från och med den 16 december.
  Titta på filmen här

Text Ullacarin Tiderman Foto Privat