Nu har Vicky spenderat sin första sommar i fritidshuset och börjat ge sig iväg på små utflykter för att utforska omgivningarna.

Änkekatten Vicky fick ett tionde liv

Att även djur kan bli änklingar kanske inte många tänker på. Men det är precis vad som kan hända när en älskad husse eller matte går bort. Och är det så illa att ingen kan ta hand om det kan husdjuret stå utan både mat och husrum.

Det här har begravningsbyrån Fonus velat göra något åt och därför inlett ett samarbete med Djurskyddet och andra lokala djurföreningar, så att dessa djuränklingar får en chans att komma till ett nytt hem. En av dessa är Vicky. En kattdam på 15 år som flyttade hem till familjen Nordin i Åkersberga i vintras.

Hennes nya husse Per berättar:
– Att Vicky är en lite äldre dam märks för hon sover mycket och är inte så aktiv. Hon är vad man brukar kalla för en ”bondkatt”, en kelig sådan som tycker om att bli kliad under hakan och bakom öronen. Och när hon är hungrig kommer hon och säger till. Hon kan komma tidigt på morgonen in till något av barnen och påpeka att torrfodret har tagit slut under natten.

En högljudd bilresa
Familjen Nordin bestämde sig för att adoptera en djuränkling efter att ha varit ”fosterfamilj” åt en gammal katt med en något oklar hemvist, en katt som kom och gick lite som den ville till familjen. När den katten dog förra hösten föddes tanken att ta hand om en ny katt som saknade ett riktigt hem.

Att det blev just en djuränkling var dock en slump. Familjen hade hört talas om hund- och kattstall, det vill säga platser för djur som behöver omplaceras av olika anledningar. Men att det fanns ”änklingsdjur” var inget de kände till. Först när barnen började söka på nätet hittade de sidan med Fonus djuränklingar. Familjen fick fin kontakt med de ansvariga och det dröjde inte länge förrän de satte sig i bilen och körde de 60 milen till Örnsköldsvik för att hämta hem Vicky.
– Jag kan dock säga att det var en mycket högljudd bilresa, fortsätter Per. För Vicky tycker inte alls om att åka bil, så hon jamade och beklagade sig hela vägen.

Katter anpassar sig snabbt
Men väl i sitt nya hem, acklimatiserade sig Vicky snabbt. Att lära känna en ny familjemedlem och tolka dess behov kan förstås ta lite tid och till en början var Vicky en smula skygg och rädd. Men rent praktiskt har det fungerat bra från dag ett, berättar Per.

Har livet förändrats mycket för familjen Nordin med Vicky som ny familjemedlem och rekommenderar de andra att ta sig an en djuränkling?
– Det som är nytt för oss är att vi nu har en katt på heltid. Det betyder att vi har fått göra några veterinärsbesök och en del annat praktiskt som man måste göra som djurägare. Men nog är det fantastiskt att kunna ta hand om ett djur som har förlorat sin husse eller matte. En katt är dessutom väldigt enkelt att ha. De anpassar sig snabbt och är ett trevligt sällskap, säger Per Nordin.

Intresserad av djuränklingar?
Vill du veta mer om djuränklingar kan du läsa mer hos Fonus:

Text Camilla Janzon Foto Per Nordin