UR-programmet visar att digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället.

Bli digital med seniorsurfarna

Nu kommer säsong två med motsträviga seniorer som möter en alltmer digitaliserad värld. Deltagarna Johan Rabaeus, Carl Jan Granqvist, Arja Saijonmaa och Siw Malmkvist guidas av programledaren Kattis Ahlström. De får bland annat bekanta sig med bank-id, swish och Facebook. UR har gjort ett pedagogiskt och roligt program hur man blir mer digital. Det är lätt att följa instruktionerna, som också finns att se i kortare videoklipp.

Med en pandemi som plötsligt krävde att alla behövde umgås digitalt i mycket större utsträckning är det positivt att UR producerar ännu en säsong av Seniorsurfarna. Deltagarna visar att digital kunskap kan bryta ensamhet och isolering och ge individen en röst i samhället. 

Seniorsurfarna inspirerar både de som har viss vana och de som inte är så vana, att våga prova nya saker. För detta krävs både mod och tålamod. Något som årets deltagare med gott humör, humor och skratt, både med sina egna framgångar och tillkortakommanden, bjuder tittarna på.

Fokuserar på källkritik och källtillit
– Ett väldigt roligt tillfälle var när Arja försökte prata finska med ”Siri”. Hon pratade med ”henne” som om det var en riktig person! Oj vad vi skrattade!!! Och jag lärde mig en massa ”aha- saker” som jag tycker att fler ska ta chansen att lära sig, säger Siw Malmkvist.

Den nya säsongen av Seniorsurfarna fokuserar även på källkritik och källtillit. Går det att lita på vad som står på nätet? Är det verkligen säkert att använda e-legitimation? Och hur bär sig deltagarna åt för att ta reda på om det verkligen stämmer att Carl Jan kysst Greta Garbo?

Visar tekniska hjälpmedel
– Lättsamt och med humor kan man lära sig att hantera digitala medel. Det bästa jag själv lärde mig under serien var att skicka videofilmer till familjen och tala in meddelanden i stället för att skriva, säger Carl Jan Grankvist.

Andra nyheter är inriktningen på de många tekniska hjälpmedel som finns för dem med nedsatt syn, hörsel eller kanske bara fumliga fingrar. Seniorsurfarna testar olika appar och funktioner som kan underlätta vardagen. Dessutom ges tips på hur du kan hålla mobiltelefonen i trim. Många enkla verktyg finns redan i de flesta smarta telefoner.

Videofilmer lär vidare
I Seniorsurfarskolan, som publiceras på UR play, går programledaren Kattis Ahlström igenom olika färdigheter mer detaljerat. Seniorsurfarskolan består av sex korta fristående färdighetsklipp, och publiceras i sin helhet på UR play den 2 februari.

Premiäravsnittet ”Våga ge sig in i något nytt” har premiär tisdagen den 9 februari klockan 21.00 i SVT1. Samma dag publiceras alla seriens sex olika avsnitt digitalt på UR play och SVT play.

Titta även på säsong ett
Du som missade säsong ett, hittar även dessa avsnitt på UR play och SVT play. Avsnitten är 30 minuter långa. I den första säsongen sex avsnitt skickades fyra av Sveriges mest folkkära personer till ett träningsläger för att drillas i digitala färdigheter; Marianne Mörck, Björn Hellberg, Claes Malmberg och Ewa Fröling.

Säsong 1

Seniorsurfskolan – säsong 1

Säsong 2

Seniorsurfskolan – säsong 2

Seniorsurfarna 2_programlista premiär (002)

Text Ullacarin Tiderman Foto UR play