Brandman och pensionär

Han har varit deltidsbrandman i över 30 år. Trots pension och 65 år fyllda har han jour, redo att rycka ut på larm. Jan Ingemarsson vill fortsätta att göra en viktig samhällsinsats.

Han är deltidsbrandman i Voxtorp, ett samhälle på landsbygden 2,5 mil söder om Kalmar. Här är han född och uppvuxen.
– När en lantbrukare tragiskt gick bort i en olycka kom de andra och sa att de behövde mig. Så jag var väl headhuntad, med modernt uttryck, berättar Jan Ingemarsson där han sitter i en soffa på räddningsstationen.

Det är inte för pengarna han gör det. Som deltidsbrandman har det aldrig rört sig om höga ersättningar. I dag har han en jourersättning på 33 kronor i timmen. Ändå har han varit brandman i 30-talet år.
– Betalningen är ändå nu den bästa någonsin. I och med att jag bor så nära och kan uppfylla kraven känner jag nästan lite att jag måste. Det är väldigt viktigt att vi har en deltidskår här ute på landet.

Stort ansvar
Räddningstjänsten har han haft på deltid bredvid sina huvudsakliga sysslor. Han har arbetat som lärare i många år, mestadels som idrottslärare. Sista åren i yrkeslivet var han handledare på Kalmar kommuns arbetsmarknadsenhet. Han hjälpte också sina föräldrar med svinproduktion på gården som han tog över 1988 och körde produktion i tio år.

Läs mer i Här&Nu 5/2022

Text Anna Smedberg Foto Kristina Wirén