Farligaste platsen – om du är kvinna

Var tredje vecka dödas en kvinna av en man. Nu drar Folksam och Unizon i gång en kampanj för att fler kvinnor ska få stöd.

Den ödsliga parken där buskarna växer nära gångbanan. I elljusspåret där belysningen är trasig. I buskaget bakom busshållplatsen. I den mörka gränden långt bortom huvudgatan. Det är exempel på fyra platser där de flesta av oss kan kännas oss olustiga,

Men ingen av dessa platser är den farligaste för kvinnor. Den farligaste platsen för halva Sveriges befolkning är det egna hemmet.

Våldet mot kvinnor pågår dygnet runt på den plats som borde vara den tryggaste av alla. Faktum är att var tredje vecka dödas en kvinna av en man. Ett annat faktum är att var tredje kvinna i välden utsätts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång under sin livstid.

– Mäns och killars våld mot kvinnor och flickor är en kriminalitet som pågår dygnet runt, året om och tar tyvärr inte julledigt. Om du eller någon du känner är utsatt finns hjälp att få. Vi kan alla göra skillnad genom att se, våga fråga, finnas där och ställa oss på våldsutsatta kvinnors och flickors sida, säger Olga Persson, förbundsordförande på Unizon.

Folksam införde 2018 ersättning och stöd i sina hemförsäkringar för kunder som utsatts för våld i hemmet. 2021 förbättrades skyddet genom att även innefatta ett ekonomiskt stöd för att täcka akuta merkostnader för de som behöver fly sitt hem, samt att lämna överfallsersättning vid upprepat fysiskt våld i en relation.

– Detta är stort samhällsproblem och vi kan konstatera att vårt skydd har använts, men i alldeles för liten utsträckning – därför vill vi, tillsammans med Unizon belysa frågan och visa att det finns hjälp att få, säger Jens Wikström, chef Affärsområde Sak på Folksam.

Se kampanjfilmen.

Hjälp om du är utsatt.

Text Markus Dahlberg Foto iStock