Från den 1 september fram till den 20 januari 2019 kommer Arken att visa en utställning med målningar och teckningar av Vincent van Gogh.

Gör en dagsutflykt till Danmark

I trakterna kring Köpenhamn finns flera museer i natursköna områden som lockar mängder av besökare. Arken museum of modern art (bilden ovan) har inte bara utställningar av hög kvalitet, utan bjuder också på ett gott, billigt och väl tilltaget smörbröd som inte går av för hackor. En dagstur från Skånetrakten går att genomföra för under tusenlappen – för två

Danmark har många väl kända och vackert belägna museer i trakterna kring Köpenhamn med konstutställningar i världsklass. Och för den som har vägarna förbi, eller bor i södra Sverige är en dagstur med resa, inträde och lunch ett prisvärt utflyktsmål. Sedan bron över Öresund byggdes och resorna mellan de båda länderna blivit väletablerade har också möjligheten att ta sig över sundet förbättrats avsevärt.
Det går både enkelt och snabbt, även utan egen bil. Och på fem sex timmar har vi hunnit både fram och tillbaka.
Vi åkte lokalbuss från Malmö, Öresundståget till Köpenhamn och tog sedan pendeltåg till Ishöj och Arken museum of modern art. Under några timmar fick vi såväl en promenad från Ishöjs station ut mot havet, en konstupplevelse och ett prisvärt smörbröd, väl fylld med rostbiff, sallad, cornichoner och pepparrotgrädde.

Känns som ett äventyr
Därefter såg vi förutom den egna samlingen av modern konst också en utställning med Alphonse Mucha, en tjeckisk art nouveau konstnär som levde kring sekelskiftet, dog 1939, och hade en renässans för sitt konstnärskap under 60-talets flower power-period.
Nu är kanske inte just denna utställning det som lockar mest utan snarare själva resan. Bara känslan att korsa havet och komma till ett annat land, om så bara för några timmar, känns som ett äventyr.
Det känns också roligt att ha en alternativ utställning att se fram emot. Från den 1 september fram till den 20 januari 2019 kommer Arken att visa en utställning med målningar och teckningar av Vincent van Gogh.

Skulpturpark och havsutsikt
Inte långt från Köpenhamn, ligger det mer kända museet Louisiana. För att komma dit åker man Öresundståget mot Helsingör och är lika snabbt i Humlebaek, fast man i stället åker norrut från den danska huvudstaden.
Särskilt lockande är ett besök på senvåren, sommaren eller en bit in på en varm höst. På några timmar har man hunnit insupa den vackra skulpturparken runt Louisiana, havsutsikten från uteserveringen och en rundvandring bland museets utställningar.

  • Prisexempel:
    Resa från Malmö stad med Skånetrafiken: Lokalbuss, Öresundståg till Köpenhamn och S-tåg (pendeltåg) till Ishöj, tor med reskassa och duobiljett (familjebiljett) 525 kronor, inträde Arken 180, smörebröd 300. Totalt 1 005 kronor.

Text Ullacarin Tiderman Foto Torben Petersen