Gun-Britt Lundström överlevde två hjärtinfarkter. I dag mår hon för det mesta bra, men ibland blir hon trött, känner sig yr och illamående.

Gun-Britt Lundström överlevde två hjärtinfarkter

Gun-Britt Lundström, 75, fick sin första hjärtinfarkt 2010, den andra nio år senare, 2019. Kvinnor har oftast inte samma symtom som män och hon menar att inte alla kvinnor vet att det kan kännas helt annorlunda. Sedan några år har hon pacemaker som fungerar bra.

Gun-Britt Lundström tvingades ta ut sjukpension när hon fyllt 60 år i sviterna av lungfibros som hon drabbades av 2002. Sjukdomen gjorde att hon inte längre kunde arbeta. Det tog några år, med högdoser av kortison och andra mediciner, innan hon fungerade som vanligt igen.

Hjärtinfarkten drabbades hon av 2010, när hon och maken var i Spanien. Hon började känna sig andfådd och fick ont i vänster arm, samt lite tryck över halsen. Men hon ville inte besöka någon läkare, utan väntade tills hon kom hem. Allt gick bra, men när de kom hem tilltog besvären. Då åkte hon med ambulans till akuten och man konstaterades en liten infarkt. Behandlingen blev ballongvidgning med stent i ett kärl och en månad senare ytterligare i ett kärl till.

Fick depressionen och skuldkänslor
Efteråt fick hon en depressionen och skuldkänslor för att hon inte hade sökt läkare i Spanien, eftersom hon insåg att hon hade kunnat dött.

Den andra infarkten kom med liknande symtom under julhandeln 2019. Hennes svärson körde henne till akuten och man konstaterade en infarkt. Då behövdes dock ingen ballongvidgning, en hon fick ligga på hjärtkliniken under hela julhelgen.

Hade yrsel under flera år
I flera år hade hon haft yrsel, sedan 2014, och den blev värre och efter olika undersökningar, visade det sig att hon hade drabbats av hjärtsvikt. I november 2020 blev det att operera in en pacemaker.

I dag mår hon för det mesta bra, men ibland blir hon trött, känner sig yr och illamående. Men hon har lärt sig att leva med symptomen och är oftast på ett gott humör.
– Jag tycker att det är jätteviktigt med forskning på både kvinnor och män. För att forskningen ska kunna fortsätta är Hjärt-lungfonden viktig. Hjärt-lungfonden räddar liv, säger hon

Fakta om Gun-Britt Lundström
Gun-Britt Lundström bor i Malmö och är född 1945
Båda hennes föräldrar blev sjuka när de blev äldre. Mor fick hjärtsvikt och far drabbades av asbestos, som kanske egentligen var Lungfibros, eftersom Gun-Britt Lundström fick det visade sig vara genetiskt.
Hon började röka när hon var 15 år och rökte i stort hela tiden till oktober 2002.
Gifte sig och fick mitt första barn 1965. 1968 fick jag mitt andra barn.

  • Fakta om hjärtinfarkt
    Hjärtinfarkt är: Syrebrist i hjärtat som oftast orsakas av en blodpropp i hjärtats kranskärl och som leder till förlust av hjärtmuskelceller.
    Symptom: Ihållande smärtor i bröstet som kan stråla ut i armar, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Ibland även med hjärtklappning, illamående, kallsvettning, yrsel och andnöd. Vissa kan drabbas av hjärtinfarkt utan att de upplever smärta. Det kallas tyst infarkt och kan upptäckas på EKG eller vid en undersökning med ultraljud.
    Drabbade och döda: I Sverige drabbades 24 800 personer av hjärtinfarkt under 2018. Samma år dog 5 800 personer av hjärtinfarkt. Antalet dödsfall i hjärtinfarkt har halverats under de senaste tio åren.
    Forskningsframgångar: Tack vare forskning som resulterat i bättre vård, behandlingar och livsstilsråd har antalet dödsfall i hjärtinfarkt minskat kraftigt på tio år. En ny metod för att mäta riskmarkörer i blodet gör att man nu kan hitta fler små hjärtinfarkter innan de blir livshotande. 

Källa och artikel: Hjärt-Lungfonden

Text Gun-Britt Lundström Foto Gun-Britt Lundström

Senaste artiklarna