Gitarristen Viktor Larsson, basisten Emanuel Knabäck och Fanny Ullén, trummis.

Här spelar man rock över gränserna

I Västerås möts seniorer och tonåringar i rock´n roll. De unga lär sig popens rötter, de äldre får hjälp att förverkliga drömmar och bada i nostalgi.
Kulturskolans elever kompar den jättelika rockkören när de sätter upp en musikal om sin musikaliska uppväxt.

Gitarristen Viktor Larsson går på gymnasiet och spelar även rock med jämnåriga. Men pensionärskören Rock Everybody känns mer ”på riktigt”, tycker han, det blir ett skarpare läge.
‒ Jag har lärt mig extremt mycket. Vi får spela mer på gehör och är inte lika mycket ledda av en lärare, säger han.
Basisten Emanuel Knabäck gillar också att kompa låtar som Rock around the clock. Den tredje i trion är Fanny Ullén, trummis. 50-talsmusiken är inte främmande, med sina jämnåriga spelkompisar kör hon Chuck Berry och Jerry Lee Lewis, i rockabillystil.

Bandet repar själva, kvällstid. Inför körens tre eller fyra årliga uppträdanden samtränar de. Kulturskoleläraren Lars Jauring leder båda ensemblerna.
‒ Jag blev ombedd att leda kören och är alltid nyfiken och vill växa hela livet, säger han och ler.

Landstinget sponsrar
Kommunen har en liberal och generös syn på kultur, menar han. Kulturskolan släpper till arbetstimmar och stora salen i kulturbyggnaden Växthuset.
Lars Jauring är tio år yngre än de yngsta i kören men har en relation till deras låtval ändå. Han är själv körsångare sen barndomen.
‒ Det finns oomkullrunkelig forskning på att sång är bra för hälsan, det frigör endorfiner och andra välgörande kemikalier!

Kanske är det därför som även landstinget är med och sponsrar jättekören med ett åldersspann på 65-85 år ungefär. Medlemsantalet är nu 210, med en kö på 50. Nya kan få vänta ett år på att komma med. Herrar släpps in direkt, de är för få. Även yngre vuxna vill vara med, men endast pensionärer ges plats.

Låtar och scener
I år har man samlat in berättelser från medlemmarnas rockmusikaliska liv. Manus är klart och under hösten börjar kören jobba med showen som ska bli en blandning av bilder, föremål, låtar och scener.
‒ En medlem berättade om när hon stannade för länge och buggade i Folkets park, tills pappan kom cyklande i full fart i pyjamas med kavajen utanpå för att hämta henne, berättar Eja Enbom, ordförande och producent i föreningen.

Sång är bra för hälsan, det frigör endorfiner

Nostalgi är en stark drivkraft i kören, tycker hon. Och den har blivit väldigt viktig socialt.
‒ Det finns vänner som ställer upp för en, som man kan gå och ta ett glas vin med eller åka tillsammans med på någon resa. Det betyder otroligt mycket, säger hon.

Levande musikarv
Andra fördelar är att man upprätthåller ett klassiskt musikarv och att man får tillfälle att uppträda som kollektiv inför en applåderande publik ‒ kanske för första gången i livet.
Lisbet Gemzell leder dagens röstuppvärmning. Kent Keymer från festkommittén bjuder in till vårkalas.

Och så tar dirigenten Lars Jauring plats bakom miken med gitarren. Good Night Sweetheart, en av få trestämmiga låtar. Annars är det ofta tvåstämmigt eller allsång.
Inga noter, allt lärs på gehör.
Det svänger.

Seniorkör och ungdomar på komp.

I Västerås möts seniorer och tonåringar i rock´n roll. Seniorkör och ungdomar som kompband.

Text Roland Cox Foto Roland Cox

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna