Seniorerna knackar på hos kulturskolan

En mormor i Skåne hämtar barnbarnen för gemensam pianolektion. En rockkör med 200 seniorer kompas av ett ungt band.
En hel del kulturskolor runt landet erbjuder lektioner och ensembler för dem som längtar efter att förverkliga livets musikdrömmar, ibland tillsammans med barn och unga.

Via en Facebookgrupp för kulturskolorna hittar vi ett flertal exempel:
Värnamo har teater för pensionärer och spellektion i mån av plats. Strömstad har ingen maxålder för orkester, munspel eller vuxendans. Lerum erbjuder seniorteater och säljer “musik i äldrevården” till kommunen. Västerås har en jättekör som vi berättar om på föregående uppslag.

Det finns förstås studieförbund och andra som erbjuder undervisning för äldre, men kulturskolorna har mest resurser i form av lokaler, pedagoger och speltillfällen.

Bejaka sina drömmar
Generellt är de kommunala musik- och kulturskolorna vikta för unga upp till 20 eller 25 år. Men flera orter hittar lösningar där barnen inte konkurreras ut och pigga pensionärer kan bejaka sina drömmar.
– En kvinna ringde som drömt hela livet om att spela cello, och undrade om hon var för gammal för att lära sig. Nej, det är inte för sent, du får bara räkna med att det går lite långsammare, sa jag.

Det berättar Gabriele Katthän som driver den privata musikskolan Limus i Lund, där man tar från 250 kronor per lektion. Hon skulle önska att samhället subventionerade även för äldre. En mormor som tagit sig råd hämtar sina tre barnbarn och tar med dem till guldstunden – en gemensam pianolektion.
Dansläraren Maria Nordlöw på Nacka dans & teater berättar om en mormor som tillsammans med barnbarnet provade dansimprovisation, och tyckte att det var ett av de lyckligaste ögonblicken i hennes liv.

Breddat utbud
Nacka kommun har släppt in privata initiativ. Det har breddat utbudet.
– Och gör att vi kan förhålla oss lite friare när det gäller åldrar, säger Maria Nordlöw.

Kulturskolerådet organiserar musik- och kulturskolorna i landet. Torgny Sandgren är generalsekreterare. Han menar att många kommuner ser det som knepigt att stödja vuxna och pensionärer om det samtidigt står telningar i kö för att få lära sig spela.
En öppning är om man kan få fler finansiärer, till exempel via samarbete med kommunens vård och omsorg, landstinget eller kyrkan.

Hans råd till spelsugna seniorer blir att ändå ta kontakt och fråga kulturskolan.
– Ofta kan det ju finnas en plats ledig. Jag tror inte att de är omöjliga, säger han.

Text Roland Cox Foto Fredrik Schützer

Relaterade artiklar

Senaste artiklarna