Hon utsattes för ett romansbedrägeri

Lurad på både kärlek och pengar, så kallade romansbedrägerier har blivit allt vanligare. Diakon Violet Petersson i Orust drabbades sommaren 2018. I dag är hon ordförande i stödföreningen Stoppa Romansbedrägerier och vet att de här brotten drabbar både män och kvinnor, yngre som äldre.

Violet brinner för att informera både myndigheter och privatpersoner om hur bedragarna arbetar.
– Kruxet var att jag hade jobbat med människor hela livet och tömt ut mig själv. Dessutom hade jag levt ensam i sju år. Jag tyckte att nu var det dags att tänka på mig själv, berättar Violet Petersson.

Violet svarade på en vänförfrågan från en ingenjör i Skottland på Facebook. Ganska snart skrev hon att hon kunde komma och hälsa på, men då blev det tyst. Strax därefter dök en andra vänförfrågan upp som hon också sa ja till. Den andre utgav sig för att vara ingenjör på en oljeplattform utanför Italien, där det fanns en sådan. Men Violets son hjälpte henne och såg att hemsidan inte var äkta och att hans företag inte existerade.
– Jag skrev till honom att han var en bedragare, säger Violet.

Violet bestämde sig för att gå in på en seriös dejtingsajt i stället för Facebook, Our Time. Där fick hon kontakt med en officer från Kanada som hon tyckte var väldigt trevlig. De skrev till varandra morgon och kväll. Han skrev att hans mamma var svensk, att han hade hus i Sverige och tre bilar i Göteborg. Violet skulle få en av hans bilar.
– Han var så skicklig på att formulera sig så jag skrev till honom att han skulle kunna vara min partner i parsamtal. Jag är utbildad i parsamtal och har arbetat med det i många år. Han var bra på att smöra, jag blommade ut och kände att jag fick vara precis den jag är. Men bilen kom aldrig.

Mannen skrev att han arbetade i Afghanistan, berättade något som var sant därifrån, sedan var resten påhitt. Han skulle flytta till Sverige och Violet lovade att ta emot hans flyttlass. Men så uppstod ett problem. Flyttlasset fastnade i tullen i England och en man som utgav sig för att vara en dansk diplomat kontaktade Violet och bad henne betala en större summa pengar för att få loss det.
– De arbetar ofta i grupp. Alla var de högutbildade människor. Jag fick inte loss tillräckligt med pengar men banken gav mig ett lån på 30 000 kronor som jag skickade. Flyttlasset kom ju aldrig och det var där jag blev lurad på mina pengar.

Mer och mer pengar
Mannen behövde mer och mer pengar, det var hotellräkningar, tullkostnader, vid något tillfälle sa han att han inte hade mat.
– När han sa att han var hungrig och inte hade mat sa jag till honom att gå till Frälsningsarmén, de finns i London. Det ville han inte. Han visade mig en bokad flygbiljett som han behövde pengar till, då sa jag till honom att han kunde åka färja. Men det gick inte för han led av sjösjuka. Det dök upp nya hinder hela tiden och jag började känna att något inte stämde.

Violet pratade med sin son igen. Han ringde upp bedragaren från ett anonymt nummer och sa att han skulle komma över med pengarna. Då svarade bedragaren att han befann sig i Ghana, alltså inte i London. Där avslöjades hela bedrägeriet.

Lätt att kapa identitet
Violet gick igenom fotografierna på alla som arbetar i den kanadensiska armen. Han fanns inte där. Identiteten var kapad från en sekreterare på utrikesdepartementet. Mannen på utrikesdepartementet lade ofta upp bilder på sig själv på olika plattformar, det var lätt att ta del av hans liv, hans inredning på kontoret, vilken konst han hade på väggarna.
– När min son avslöjade bedragaren sjönk mitt hjärta till tårna. Men jag fungerar så att när det händer mig något förfärligt så handlar jag, jag blir inte ett offer utan vänder på det och gör något av situationen.

Violet polisanmälde bedrägeriet, såg till att få en och samma polis att vända sig till. Hon arbetar inom Svenska kyrkan och där hade hon både kollegor och en präst att prata med. Snabbt förstod hon att det inte var hon som skulle skämmas eller känna skuld, utan skulden ligger helt och hållet hos bedragaren.
– 80 romansbedrägerier polisanmäls i månaden. Men det finns ett stort mörkertal eftersom många som har råkat ur för den här sortens bedrägeri skäms för mycket för att polisanmäla. Det är fler kvinnor som anmäler än män, trots att även många män blir lurade. Kruxet är hemligheter, det är bättre att berätta vad man har varit med om så hamnar skulden där den ska vara. Hos bedragaren.

Violet gick med i en facebookgrupp i Skåne och under en träff i Hässleholm bestämde de sig för att starta en hjälpförening som också skulle ha till uppgift att informera om hur romansbedragarna arbetar. Föreningen Stoppa Romansbedrägerier var född.
– Vi försöker få banker att reagera när någon plötsligt börjar föra över större summor utomlands. Det finns en lag som säger att man inte får vara bidragande till bedrägerier. Vi anser att bankerna är det när de inte reagerar.

Föreningen Stoppa ­Romansbedrägerier reser runt och håller seminarier och föredrag.
– Det handlar ofta om ensamhet, en så kallad subjektiv ensamhet. Man kan leva i ett äktenskap och känna sig ensam, det handlar inte om ifall man är ensamstående eller inte. Den här ensamheten kan drabba alla.

Enligt polisen är det välutbildade kvinnor mellan 25 och 55 år som anmäler flest romansbedrägerier.

I december förra året träffade några representanter för föreningen justitieminister Gunnar Strömmer för att informera.
– Strömmer hade inte hört talas om detta förut, så vi informerade honom. På BUS, Budget och Skuldrådgivare, årsmöte föreläste vi om ensamhet.

Violet berättar att ibland vill inte en drabbad förstå att hen är utsatt. Personen tycker så mycket om samtalen att hen hellre fortsätter att betala.
– Men vissa kan samtala i flera år innan den första frågan om pengar kommer.

Violet menar att romansbedragarna följer ett visst mönster. De är alltid ensamstående, änkor eller änklingar, har ofta barn och vill ha en vän att prata med. De berömmer din profil, säger att den är spännande, att du är vacker, börjar prata om något intresse de ser att du har.
– De har inte mycket fantasi, sättet de arbetar följer nästan alltid samma mall.

Och det verkar ju fungera. I snitt lyckas bedragarna komma över 400 000 kronor per offer. Med 80 anmälningar i månaden blir det mycket pengar.

Text Eva Brenckert Foto iStock