”Jag valde livet framför alkoholen”

Sedan 26 år tillbaka är Ulla Stahlberg, 71 år, nykter. Hennes resa från gravt alkoholiserad till ett lyckligt, nyktert och harmoniskt liv har gått via Det fria sällskapet Länkarna, där hon är en engagerad medlem som vill stötta andra att välja nykterheten.

Ulla Stahlberg växte upp i en familj med mamma, tre syskon, och en pappa som hade problem med alkohol. Därför bestämde sig Ulla tidigt för att alkohol inte var någonting för henne. Som 16-åring blev hon mamma till en liten flicka, och gifte sig, men äktenskapet höll bara ett år. Hon träffade en ny man och fick barn nummer två, en son. Paret tyckte om att festa och ha kul, det lades fokus på god mat och alkoholhaltiga drycker.

Blev tuffare med alkohol
– Jag var drygt 20 år när jag upptäckte att jag gillade det alkoholen gjorde med mig. Jag var ganska blyg, men när jag drack blev jag tuffare, säger Ulla.
Med ett arbete inom restaurangbranschen accelererade Ullas alkoholkonsumtion i snabb takt, men hon ville absolut inte erkänna problemen för sig själv.

– När man har börjat ta återställare då är det kört, säger Ulla, och det hade jag börjat göra redan när jag var 30 år gammal.

In och ut på avgiftning
Efter 20 års äktenskap blev det skilsmässa och hennes drickande eskalerade ännu mer. Under åren som följde åkte Ulla Stahlberg in och ut på avgiftningar, men någon behandling var det aldrig tal om.

Det destruktiva drickandet fortsatte, det gick så långt att hon var nära att dö, men till sist lyckades hennes son få med sig sin mamma till sjukhuset. Hon var då i så dåligt skick att hon hamnade på intensiven, där hon fick ligga med dropp.
– Jag hade i många år gått på missbruksenheten, men ingen hade nämnt något om att jag kunde få långsiktig hjälp.

”Som en stor familj”
Hennes långa resa mot nykterhet tog sin början vid 45 års ålder. Under åtta år gick hon på möten hos Anonyma Alkoholister så gott som dagligen, ibland flera gånger varje dag, men hon kände ändå att hon var i behov av något mer. Ulla Stahlberg är en utåtriktad och verbal person, och hon ville skapa sig ett nytt socialt liv med aktiviteter, vänner och arbete.

När man börjar ta återställare är det kört.

– För 18 år sedan tog jag min första kontakt med Det fria sällskapet Länkarna och hittade den gemenskap jag behövde. Vi är som en stor familj, om jag känner mig orolig finns det alltid någon på plats att prata med, vi har alla samma problem, samma sjukdom, och det är en trygghet, säger Ulla Stahlberg.

”En listig sjukdom”
På den tiden bodde hon utanför Göteborg, och levde tillsammans med en man sedan 27 år tillbaka. På besök hos Det Fria Sällskapet Länkarna i Malmö mötte hon på nytt kärleken. Hon skilde sig och i dag lever hon med sin nya kärlek i en lägenhet i Malmö. Hennes sambo är också nykter alkoholist sedan ett antal år tillbaka. De är båda aktiva i arbetet med att hjälpa andra att komma ifrån sitt missbruk.
– Alkoholism är en falsk, listig och stark sjukdom, den får makt över en. Först brukade jag alkohol, sedan missbrukade jag och därefter blev jag beroende. I dag vet jag att jag kan leva utan alkoholen.

Efter 26 års nykterhet lägger Ulla Stahlberg inte längre någon energi på att fundera kring alkohol, energin lägger hon på Det Fria Sällskapet Länkarna, men hon glömmer aldrig vad eller vem hon en gång var.
– En dag i sänder, fungerar bra för mig. Att lära mig umgås socialt utan sprit har varit avgörande, och det fick jag göra inom Det Fria Sällskapet Länkarna. Vi firar alla stora helger tillsammans och däremellan är det möten, föredrag och aktiviteter. Mitt tips till andra som är beroende är att söka kontakt för att få hjälp. Och att du ska veta att du inte är ensam, avslutar Ulla Stahlberg.

 

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen