Många drabbas av sänkt tjänstepension på grund av ett gammalt avtal, ett avtal som Kommunal vill se över.

KPA kan ge besked om sänkt tjänstepension

I år får de flesta pensionärerna med låg allmän pension höjda pensioner med i snitt 380 kronor. Det som kan bli en besvikelse för en del äldre pensionärer födda 1937 eller tidigare, är att de kan få sänkt tjänstepension, ett avtal som Kommunal nu vill se över.

De kan tappa som mest 800 – 1 000 kronor per månad under 2018 på grund av avtalets konstruktion.
– Att det kunde hända kände vi till, men att det skulle bli en så stor effekt som det blir nästa år det var förvånande. Det hade vi inte förstått, säger Kommunals ombudsman Anne-Maria Carlsgård till tidningen Kommunalarbetaren.
Samtidigt har Kommunals ordförande Tobias Baudin i en intervju sagt att avtalet måste förhandlas om.
– Vi kommer att ta upp frågan på nytt med vår motpart SKL och kräva en förändring, sa Baudin i en skriftlig kommentar till TT.

Drabbar äldre födda 1937 och tidigare
De som drabbas är pensionärer som arbetat fram till 1997 i kommuner, landsting och Svenska kyrkan och som omfattas av det gamla tjänstepensionsavtalet PA-KL. Det är framför allt personer födda 1937 eller tidigare som berörs
En del yngre pensionärer som när avtalet upphörde 1997 var sjuka eller hade förtidspension kan också bli berörda. Sammanlagt rör det sig om cirka 150 000 pensionärer som kan drabbas. Det gäller både arbetare, tjänstemän och akademiker.

Mer i plånboken för vissa
En mer glädjande nyhet gäller vissa av dem som hade förtidspension på deltid under det gamla PA-KL-avtalet. Som det var konstruerat tidigare fick många av dem endast ut en hundralapp per månad i tjänstepension. De ska från och med årsskiftet i stället få 1 200 kronor i månaden från tjänstepensionen, enligt Anne-Maria Carlsgård på Kommunal.
– Det gäller även dem som bara har haft den här hundralappen i många år, säger hon till Kommunalarbetaren.
Hur många som berörs av detta vet hon inte. Även här kan KPA ge bättre information.

 

 

 

Nyhetsbyrån TT har gjort följande räkneexempel från KPA. 
I exemplet tas inte hänsyn till den sänkta pensionärsskatten, eller bostadstillägg och garantipension.

  • Vart vänder jag mig?
    Tjänstepensionsbolaget KPA administrerar tjänstepension för kommun-och landstingsanställda. Den som har frågor uppmanas kontakta KPA tel: 020-65 05 00, eller fackförbundet Kommunal tel: 010-442 70 00.
  • Varför sänks tjänstepensionen?
    Den negativa pensionseffekten uppstår när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet, som styr tjänstepensionen i just detta avtal. Denna negativa effekt har även uppstått tidigare, men då i mindre omfattning.

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphoto