Kurs hjälp att använda hörapparat bättre

Många har stora förväntningar när de får en hörapparat för att motverka nedsatt hörsel. En del slutar använda hörapparat när de upptäcker att den inte ger perfekt hörsel. Men ny forskning visar att en kurs med lite tips och tricks på distans kan motverka aversion och i stället öka viljan att fortsätta med hjälpmedlet.

I en studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg fick 163 personer med hörapparat i åldrarna mellan 31 och 81 år genomföra en utbildning på distans under fem veckor.
De fick varje vecka, via post och e-post, tips och praktiska övningar som de skulle utföra i sin hemmiljö. Det fick veta hur ljud beter sig i ett rum, hur avstånd påverkar hörseln och hur man bäst placerar sig i förhållande till andra personer och ljudkällor. Stor hjälp var också insikten om att hörapparaten inte ger normal eller komplett hörsel, särskilt för dem som inte använt en hörapparat tidigare.

De som gick kursen visade sig också bli modigare och vågade fråga om när de inte hörde, i stället för att låtsas höra.
– De lärde sig vad som är realistiska förväntningar. Att man inte längre kan prata mellan olika rum, att man kanske måste dra ner på fläkten, och att man behöver se den man pratar med. Det kan låta väldigt basalt, men vi är vanemänniskor och det gäller att få insikt om de här beteendemönstren, säger forskaren och audionomen Milijana Malmberg i ett pressmeddelande.

 Via Vårdguiden kan du få tips och råd

Text Ullacarin Tiderman Foto iStockphotos