– Jag har aldrig gillat orättvisor. Det som är rätt är rätt och det som är fel är fel, säger Lennart Wiberg och firar med tårta att SKL backar om tjänstepensionen.

Lennart, 92, kan andas ut: Nu får han pengarna åter

Lennart Wiberg, 92, en av de 150 000 pensionärer som drabbades av pensionssmällen i januari, får pengarna tillbaka. SKLs beslut att tjänstepensionen kommer att förbli på samma nivå som under 2017, togs emot med glädje, men med viss avvaktan.

– Det är klart att jag blir glad. Men som tidigare fackligt aktiv vet man att ett muntligt avtal inte gäller förrän det är underskrivet och klart, säger han med eftertryck.
Lennart Wiberg är en av många upprörda, arga och ledsna medlemmar som ringde in till SKPF när det stod klart att tjänstepensionen sänkts.
Här hade regeringen lovat höjd pension för de flesta pensionärer, men i stället fick många se sin tjänstepension sänkt med upp till 1 500 kronor i månaden. Beskedet kom som en chock för Lennart Wiberg. Totalt skulle han ha förlorat 162 kronor i månaden, närmare 2 000 kronor under 2018.
– När beskedet kom från KPA pension var det väldigt kortfattat och svårt att förstå. Jag skulle få sänkt tjänstepension. Och om min totala pension då blev för låg kunde jag ansöka om BTP, bostadstillägg för pensionärer, och få garantipension, säger Lennart Wiberg.

En lättnadens suck
Men historien tog en annan vändning. SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna gick ut och hotade att dra SKL, arbetsgivarparten i det omstridda tjänstepensionsavtalet PA-KL (se föregående uppslag) , inför rätta om inte sänkningen drogs tillbaka. Och strax därefter kom krav från 28 fackförbund om att PA-KL måste omförhandlas.
Trycket fick SKL att backa. Och när beskedet så kom att de drabbade pensionärerna kommer att kompenseras för sänkningen 2018, var det många som drog en lättnadens suck.
– Tänk att det löste sig, fortare än man kunnat tro. Och jag är glad över det resoluta agerandet från SKPF och SPF. Det var förmodligen det som satte fart både på SKL och fackförbunden. Vi behöver verkligen organisationer som har vilja och kraft att stå upp för oss pensionärer. Och som slår näven i bordet när det behövs, skriver Arne Hurtig, vars hustru Monica var en av de drabbade, i ett e-postmeddelande till Här&Nu.

Nu blir det plus i stället
Även Lennart Wiberg gladdes åt SKLs löfte att tjänstepensionen ska förbli oförändrad 2018.
– Nu blir det plus i stället. Dels får jag tillbaka de 481 kronor som de drog från tjänstepensionen och så får jag en höjning av den allmänna pensionen. Det känns jättebra och i april när pengarna kommer känns det ännu bättre, skrattar Lennart Wiberg.

Text Ullacarin Tiderman Foto Privat

Relaterade artiklar