– Vi ska träna på ett annat sätt än yngre. Vi ska inte springa och hoppa, säger DJ Gloria.

Madelein peppar som DJ Gloria

Det går att förändra sitt liv. Och det går att överbrygga sorg och håglöshet, men man kanske behöver en lite puff i rätt riktning. Så var det för Madelein Månsson när hon förlorade sin man som hon vårdat i nio år. Hon var 60 år och en kort tid därefter dog också hennes mamma och pappa. Disco och träning blev hennes medicin.

– Jag hamnade i horisontalläge. Jag var håglös, orkade ingenting, gäspade oavbrutet, berättar hon.
När sedan läkaren inte hittade något fel på henne fick hon rådet att träna. Hon insåg att valet stod mellan horisontalläge eller gym. Men något gym för en 62-årig kvinna, nästan pensionär, hittade hon inte.
– Antingen var det unga, tatuerade instruktörer, som gav allt och med musik som lät som en tvättmaskinscentrifug, eller så var det seniorgympa med tråkig musik och för elva år sedan var det en nära-döden-upplevelse.
– Det var så ledsamt med låtar som Svarte Rudolf han dansar. Näe, då är nästan horisontalläge bättre, säger hon och skrattar.
Hittar jag inget som passar får jag väl bli instruktör själv, tänkte hon och utbildade sig till aerobicinstruktör.

Välbesökta pass
Hennes pass är välbesökta och de som tränar älskar hennes musik, påstår hon. Och det är väl inte något att förundras över. De som deltar är ju i hennes generation, den första discogenerationen. Musik som det också går utmärkt att träna till. Och spellistorna växte.
– Jag kanske borde bli DJ, tänkte jag. Och så tog jag privatlektioner hos en kamrats son, som var DJ.
Den första spelningen sponsrades av Amelia Adamo, chefredaktör för tidningen M-Magasin. Så småningom blev hon även tidningens träningsexpert.
– Vi ska träna på ett annat sätt än yngre. Vi ska inte springa och hoppa. Det är inte bra för oss och dessutom är det urtrist, säger hon.
Nej, hon har lärt sig att äldre behöver bygga muskler och styrka, hemma eller på gym. Och så kan vi bättra på humöret med disco, tycker hon. För det sa läkaren: Träning och dans har positiv effekt på hälsan.

Positiv stämning
– Det är kanske till och med bättre än humörhöjande tabletter när man är deprimerad, ledsen, håglös eller har ett tråkigt liv. Många som kommer till mitt 50+ disco har kanske inte dansat på 30 år De bara går upp och dansar. Det blir en positiv, härlig stämning.
Men glöm inte legget, tipsar hon. Ser du yngre ut än 50 måste du visa legitimation för att släppas in.
– Det finns till och med de som förfalskar sina legg för att komma in på DJ Glorias 50+ disco.

  • 3 vardagsövningar för veteraner
    -Stå vid en stol med ryggen mot sitsen, sätt dig nästan ner och skjut upp till stående. Upprepa 10–12 gånger, tränar baksidan av låren som är viktiga för balansen.
    -Gör dagligen knipövningar. Börja knipa runt anus och förflytta knipet runt slidöppningen och fortsatt till framsidan av vulvan, dra upp knipet mot magen. Viktigt för alla kvinnor och minskar risken för urinläckage och livmoderframfall.
    -Träna balansen när du borstar tänderna. Stå på det ena benet när du borstar överkäken och byt till det andra när du borstar underkäken.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman