Mangolddolmar med svamp i squash

4 personer
8 stora mangoldblad till 8 dolmar
250 g blandfärs
2 msk smör eller annat matfett
1 ägg
1 dl grädde eller mjölk
1 finhackad gul lök
1 msk tomatpuré
1/2 msk fransk senap, salt, peppar

Skär bort den grövre stjälken på mangold och doppa hastigt bladen i kokande vatten, ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

Blanda färsen med övriga ingredienser till en jämn och något lös smet och dela i åtta delar och lägg dem på var sitt blad av mangold. Vik in flikarna och rulla ihop till fina paket. Lägg i en smord eldfast form och lägg på några smörklickar.

Squash
2 squash – inte så stora
Salt och peppar

Dela squashen på längden till fyra halvor. Gröp ur halvorna något, krydda med salt och peppar och förbaka 15 min i ugnen.

Svampstuvning
1/2 liter färsk svamp
Smör
Grädde
Salt och peppar
Riven ost

Stek svampen i smör eller matfett, salta och peppra och tillsätt lite grädde. Koka ihop till en ganska fast stuvning.

Fyll squashen med svampstuvning och strö över riven ost.

Laga både rödbetor, formen med dolmarna och squash tillsammans i ugnen i 175 grader men lite olika tid. Rödbetorna längst och sedan dolmarna. Låt squashen vara med en kvart på slutet. Ta ut dem och lägg på svampstuvningen. När betor och dolmar gått färdigt så höj ugns­temperaturen och gratinera squashen några minuter i övervärme till fin färg.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom