Ugnsbakade rödbetor med ostsås

4 personer
1 rödbeta eller polkabeta/gulbeta per person
Borsta och baka rödbetorna i ugn i ca 35-45 minuter, beroende på storlek. Lite olja och flingsalt på skadar inte. Känn med sticka så att betorna blir genomkokta.

Laga både rödbetor, formen med dolmarna och squash tillsammans i ugnen i 175 grader men lite olika tid. Rödbetorna längst och sedan dolmarna. Låt squashen vara med en kvart på slutet. Ta ut dem och lägg på svampstuvningen. När betor och dolmar gått färdigt så höj ugns­temperaturen och gratinera squashen några minuter i övervärme till fin färg.

Ostsås
1 dl Philadelphiaost eller annan färskost
1 matsked smör
1 vitlöksklyfta
Salt

Rör ihop ost och smör och blanda i salt och krossad och mosad vitlök (eller pressad).
Skala och servera ­betorna varma med ost- och smörsåsen till. Det duger också bra med smör och lite salt.

Text Leif Kindblom Foto Leif Kindblom