Maria Sörensson håller upp en färgglad kjol i sin klädkammare.

Maria Sörensson är oldfluencer

Influencers har vi hört talas om – nu kommer oldfluencers. Maria Sörensson, 63, brinner för att inspirera kvinnor 60 plus att klä sig så de syns. Hon vill att seniorer ska våga uttrycka sin personlighet med starka färger, precis som hon själv gör i en härlig mix av gammalt och nytt.

Maria Sörensson har i skrivande stund mer än 8 400 följare över hela världen på sitt Instagramkonto. När hon startade som oldfluencer för tre år sedan bestämde hon sig för att skriva allt på engelska och att bara synas utomlands, men sedan ett år tillbaka gör hon succé också i Sverige. 

– Jag vill inspirera äldre kvinnor att klä sig i mer färg, att våga lite mer och att uttrycka sin personlighet. Själv använder jag mina kläder för att synas. Om vi äldre kvinnor inte syns, då finns vi inte och då blir vi inte heller lyssnade till, menar Maria Sörensson.

Dagens outfit sedan lågstadiet
Allt började med att Maria Sörensson och hennes två vuxna döttrar skickade bilder till varandra på dagens outfit. En dag kom döttrarna med förslaget att deras mamma borde lägga ut sina bilder på Instagram. Sagt och gjort, så skapade de gruppen Instasupport för att stötta sin mamma gällande den tekniska biten.
– Jag har ända sedan jag var liten lagt mig vinn om dagens outfit. Min mamma som också var väldigt intresserad av kläder brukade lägga fram de plagg jag skulle ha på mig när jag gick till skolan i lågstadiet.

Hon kan till och med komma ihåg många av de klädesplagg hon bar som liten. Hennes mamma som var duktig på att sy var hennes naturliga stilmodell.
– Min mamma och jag pratade ofta om mode, material, olika flugor och så lånade jag hennes kläder, som aldrig var tantiga utan tidlöst snygga.

Ärvde mammans garderob
När Maria Sörenssons mamma gick bort för tre år sedan fick hon ärva det mesta i hennes garderob.
– Kläder har alltid varit mitt viktigaste sätt att uttrycka mig, de speglar mitt humör och mina känslor. Jag är som en öppen bok och tar kläderna till hjälp för att visa vem jag är. 

Maria Sörensson bestämde sig för att dela med sig av sina upplevelser i klädkammaren. I hennes fina dressingroom hänger kläderna i perfekt ordning på galgar och skorna står uppställda i rad.
– Jag gör mig sällan av med ett klädesplagg, jag har ett 40-tal kappor sparade. Men så har jag också två garderober till mitt förfogande, säger Maria Sörensson och ler med hela ansiktet.

Dagens outfit bestäms alltså utifrån humör. När Maria Sörensson är glad blir det mycket färg, gärna lite vilt och ohämmat. Hon mixar ofta stilar från olika tidsepoker med starka färger och en bas i svart.
– Det är lättare att vara mig själv nu vid 63 än när jag var 43. Jag känner mig friare och starkare i mig själv nu och tar varken samhällets eller andras tyckande på så stort allvar. Dessutom har jag respekt i min yrkesroll och vågar ta ut svängarna mer på jobbet. Förr i tiden var jag mer nedtonad för att bli tagen på allvar.

”Kvinnor måste få ta plats”
Under hennes uppväxt minns Maria Sörensson att de äldre kvinnorna ofta var klädda i brunt och beige. Det vill hon ändra på och menar att tuffa, äldre och starka kvinnor måste få ta plats. Att kvinnors kroppar ska få lov att åldras och ändå synas är något hon strävar efter att lyfta fram.

– Jag gläds åt att det numera är helt okej att inte färga håret. Det gråa håret har blivit något av en rörelse, särskilt i USA där jag har många följare. Där är ”going grey” stort. Och här hemma går vi kvinnor över 60 numera på gym och yoga. Vi är starkare och friskare än någonsin tidigare.

Glädje och drivkraft
Hennes största målgrupp är kvinnor i hennes egen ålder och därutöver. Varje dag får Maria Sörensson inlägg på sitt Instagramkonto där följare tackar henne för all inspiration, det gör henne glad och ger henne ännu mer drivkraft att fortsätta lägga ut bilder på sina härliga outfits.

 • Fakta Maria Sörensson
  Ålder: 63 år.
  Familj: Man, 3 barn, 2 barnbarn.
  Bor: Lund
  Gör: Studie- och karriärvägledare på Lunds Tekniska Högskola.
  Instagram: Instagramkontot
  @aginginstyle
 • Marias tips för att våga lite mer:
  Prova en färgglad eller mönstrad scarf för att göra ett mer färgstarkt intryck.
  Placera ett bälte på höften (eller i midjan).
  Häng ett färgglatt halsband runt halsen.

Text Kersti Hilding Hansen Foto Kersti Hilding Hansen