Aganippefontänen är bara en av många sevärdheter i Millesgårdens vackra skulpturpark. Aganippe var enligt legenden musernas heliga källa, som gav inspiration till den som drack av den.

Millesgården får djurbesök

Millesgården är som ett konstverk i sig, två hektar mark bestående av terrasser, fontäner, trappor, skulpturer och kolonner. Under en promenad i skulpturparken omvälvs man av den omväxlande vegetationen och utsikten över Värtan, som är milsvid från den höga Herserudsklippan, där Millesgården ligger på Lidingö utanför Stockholm.

Carl Milles, 1875–1955, var under 1900-talets första hälft den skulptör som dominerade svenskt konstliv. Han utförde ett mycket stort antal offentliga uppdrag i Sverige och utomlands. Han är bland annat upphovsman till de välkända skulpturerna Poseidon på Götaplatsen i Göteborg, Orfeusgruppen framför Stockholms konserthus, Guds hand i Stadsparken i Eskilstuna samt Folke Filbyter i Linköping.

Från början var platsen en vildvuxen granitklippa med tall, björk och en liten tjärn. Numera är Millesgården en plats där granitblocken blivit trappor, terrasser och murar och där nya stenmaterial tillkommit; sandsten från Öland; röd kvartsit från Älvdalen och gårdsgrus från åsarna kring Stockholm.

Plats för strosande
Platsen är sagolikt vacker och mäter sig, efter all renovering och satsning på ny konsthall, med Louisiana, museum för modern konst i Humlebäck norr om Köpenhamn.
Här finns plats för såväl ett långsamt strosande utomhus som intressanta upptäckter inomhus. Det kan behövas lite tid, för en långsam vandring genom ett intressant konstnärskap gör sig bättre rättvisa med en paus i restaurang eller café.

Carl Milles köpte tomten på Lidingö 1906 och lät bygga ett bostadshus med tillhörande ateljé. Här bodde Carl och Olga Milles fram till 1931, då de flyttade till USA. Under sina återkommande besök till Sverige bodde de i Annes hus på den nedre terrassen, som inreddes av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson och Josef Frank.
Makarna Milles donerade sin egendom och 1936 bildades Stiftelsen Carl och Olga Milles Lidingöhem. Redan på 30-talet öppnades Millesgården för allmänheten, som museum och skulpturpark.
Förutom tillfälliga utställningar kan man alltid besöka konstnärshemmet med Carl Milles egen konstsamling, skulpturparken och Annes hus.

Skildrar djur och fåglar
Under sommaren och fram i oktober visar Millesgården två spännande och skickliga konstnärer som skildrar djur och fåglar i sina verk.
Lars Jonsson är konstnär, författare och ornitolog. I akvareller och oljemålningar skildrar han fåglar och deras miljöer och har även gett ut ett antal böcker om fågelliv och natur.

Kent Ullberg skildrar djur, ofta i monumentala format och i offentlig miljö. Vid Alviks strand i Stockholm finns konstverket Havsvind, en över fem meter hög skulptur i rostfritt stål. Utställningen visas från den 1 juni till den 8 oktober.

Konst av Lars Jonsson och Kent Ullberg.

Lars Jonsson och Kent Ullberg ställer ut på Millesgården i sommar.

 

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna