På marknad i kylans paradis

Strax norr om polcirkeln i landskapet Lappland genomförs årligen sedan 1605 en av världens äldsta marknader – Jokkmokks marknad.
Hit hittar tiotusentals turister från världens alla hörn för att under några dagar ta del av den samiska kulturen. I centrum i detta kylans paradis av hantverk, mat och olika evenemang står renen.

Och här gäller det att vara påklädd från topp till tå. Eftersom marknaden hålls i februari och Jokkmokk ligger i Lappland, är det inte ovanligt att genomsnittstemperaturen är 25 minusgrader eller lägre under marknadsdagarna.
Knappast någon annanstans upplever man en marknad där knarret av läderkängor, pälsskor av ren och säl mot snö, samt det dova ljudet av handske mot handske som slås ihop för att hålla kylan stången, är så tongivande. Här är den moderiktiga outfit man bär, päls, skinn, berett läder med fördel från ren och säl – det mest exklusiva, men även skinn från andra djur. Och aldrig möter man så färgrika och färgsprakande nationaldräkter från de olika samiska områden som utgör Sápmi eller Nordkalotten, där de flesta av samerna bor.
Jokkmokks marknad är i dag ett viktigt evenemang för att visa upp kultur, näringar, natur och mat från Nordkalotten och innehar en särställning som en samisk mötesplats.

Renar på nära håll
Inte nog med att det finns kilometervis av stånd, där olika renprodukter säljs, alltifrån kött, korv, renhorn, sameslöjd av renhorn till kläder, skor, handskar och mössor berett av skinn. Och annat som återfinns på marknader – med fördel produkter för den kalla årstiden. Här finns också samernas utbildningscentrum Aski där samiskt hantverk står i centrum och Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum för den som är intresserad av den samiska kulturen och dess historia.
Under marknadsdagarna kan man möta tama renar på riktigt nära håll när renrajden, en renprosession, vid middagstid vandrar genom marknadsplatsen. Här återfinner vi modevisning med de allra senaste från samiska modetrender, kan uppleva renrace på sjön Talvatis och göra slädturer efter hundspann.

Dansande norrsken
Kylan har under februari fortfarande ett kraftigt grepp om Jokkmokk, snön är fortfarande torr och gnistrar vit under fötterna. Temperaturen kan sjunka ned under fyrtio minusgrader och har man tur och blir kvar framemot kvällningen kan man se norrskenet dansa över det polarnattsmörka himlavalvet.
Det är magiskt på ett alldeles särdeles sätt. Rysligt kallt, väldigt mycket att se och uppleva, fantastiskt hantverk och gillar man renkött – då är dagen fulländad med en tunnbrödrulle med det godaste kött som finns.

  • Jokkmokks marknad
    Marknaden tillkom år 1605 efter ett påbud från hertig Karl, som senare kröntes till Karl IX, om att inrätta en marknadsplats i Lappland.
    Marknaden är en samlingsplats för samer från hela Sápmi, och har utvecklats till att bli en folkfest med kulturaktiviteter.

Text Ullacarin Tiderman Foto Ullacarin Tiderman

Senaste artiklarna