Pensionsspararna lurade av Allra

Pensionsbolaget Allra drabbas nu av nya anklagelser. Enligt Sveriges radios Ekoredaktion ska bolaget ha gjort mångmiljonvinster på pensionsspararnas bekostnad vid flera tillfällen. Allra har enligt myndigheten slussat vidare stora summor till ett dotterbolag i Dubai.

Enda syftet med Allras dotterbolag i Dubai är att slussa vidare pengar från pensionsspararna till Allrakoncernens ägare. Det påstår Pensionsmyndigheten i sitt yttrande till tingsrätten.
Myndigheten ger en mycket detaljerad beskrivning av hur Dubaibolaget skapat större delen av hela koncernens vinster genom att sälja tjänster internt.
Enligt dokumentet fick Dubaibolaget under knappt ett års tid nästan 150 miljoner kronor för att köpa värdepapper till tre av Allras fonder inom PPM-systemet. Mer än hälften av pengarna betalades till bolaget i Dubai under december 2015, enligt Pensionsmyndigheten.

– Det vi kan se är att när bolaget i Dubai fick sina tillstånd och började bedriva sin verksamhet så lyckades man under bara en månad generera en vinst på 88 miljoner kronor som gick direkt tillbaka till koncernen och ägarna, 65 procent av koncernens vinst genererades på den där månaden, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare vid Pensionsmyndigheten till Ekot.

Allra förnekar oegentligheter
Enligt myndigheten fortsatte affärerna under 2016 då både före detta justitieminister Thomas Bodström och Ebba Lindsö satt i styrelsen.
Alexander Ernstberger som är vd och huvudägare i Allra, uppger i ett mail till Ekoredaktionen att Pensionsmyndighetens uppgifter till tingsrätten innehåller faktafel. Han skriver i mailet att oavsett om affärerna sker internt eller externt, så har alla fonder kostnader för handel med värdepapper.

Även under 2012 ska bolaget ha gjort liknande affärer, som de Pensionsmyndigheten nu beskriver. Då handlade det om 170 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar som gick till bolaget Oak Capital. Huvudpersonen i den affären är nu vd i dotterbolaget i Dubai.

Fonderna kan tas bort från PPM
Allra har fyra fonder i Premiepensionssystemet, PPM. I februari började Pensionsmyndigheten med att köpstoppa dessa fyra fonder eftersom man misstänker att bolaget brutit ett gemensamt avtal. I mitten av mars stängde myndigheten Allra från premiepensionens fondtorg med målet att ta bort bolaget helt.
Ärendet har nu gått vidare till tingsrätten.

Tidigare har Dagens Nyheter i en artikel hävdat att pensionsspararna kan ha förlorat 150 miljoner kronor genom Allras agerande. Nu kan summan visa sig vara betydligt högre – över 300 miljoner kronor.

Läs tidigare artikel

Text Ullacarin Tiderman Foto Remus Eserblom/iStockphotos